Търновец работи в Гугъл по най-новия проект "Картограф"



КАТО СОФТУЕРЕН ИНЖЕНЕР В ГУГЪЛ РАБОТИ ТЪРНОВЕЦЪТ ЮЛИАН ПАСТЪРМОВ. В момента той се занимава с един от новите проекти на фирмата гигант, наречен „Картограф“.

„Разработваме раница, която има набор от лазерни скенери, които могат да се използват за замерване на обекти. С тяхна помощ създаваме планове на сгради. Картите на Гугъл са вече много добре развити по отношение на външната инфраструктура – пътища и улици, но остава проблемът, когато човек влезе в някаква сграда. Тоест искаме да направим така, че да можеш в телефона си да зареждаш цялата карта на метрото в София например и да намираш перона на линията, която ти трябва. Или пък магазина в мола, откъдето искаш да пазаруваш“, разказва за работата си Юлиан. И допълва, че проектът, над който и той работи, помага на собствениците на сградите да създават вътрешни планове, дори когато оригиналните планове вече са изгубени и не съществуват. „Продуктът позволява на фирмата да създаде планове на съществуващите сгради, за които нямаме оригиналните чертежи. Ние създаваме продукта, фирмата извлича плановете, след което тези планове биват вмъквани в картите на Гугъл“, уточнява Юлиан. С това той се занимава от година и нещо. Първите четири години, в които работил в Гугъл, бил ангажиран най-вече с браузъра Гугъл Хром. Настоящата му позиция обаче е доста по-близка до неговата докторантура, която е свързана с компютърната графика.

„Седалището на Гугъл се намира в Калифорния, в едно градче до Сан Франциско – Маунтин Вю, което е в сърцето на т.нар. Силиконова долина. Там работят половината от служителите на фирмата. В Европа Гугъл има големи клонове в Цюрих в Швейцария, във Великобритания – в Лондон, и в Дъблин и Германия, където също работят два офиса и единият е в Мюнхен, където аз работя.

Няма човек, който да не е чувал за Гугъл, макар повечето да познават фирмата основно чрез търсачката Гугъл, но търсачката е само един от продуктите на фирмата. Гугъл е популярна с картите си, с операционната система „Андроид” за мобилни устройства и таблети и разбира се, с браузъра Хром, който е в момента най-използваният браузър в световен мащаб“, усмихва се Юлиан. След това допълва още, че в Гугъл има специален отдел, който се занимава с най-иновативните и супермодерни проекти, проектите на бъдещето. Като например доставянето на интернет по целия свят чрез метеорологични балони, които представляват малки спътници, или пък създаването на самокараща се кола.

Юлиан работи в офиса на Гугъл в Мюнхен и три пъти в годината успява да се прибере в България и във Велико Търново, където е неговото семейство.

ОСВЕН ТОВА ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА 32-ГОДИШНИЯТ КОМПЮТЪРЕН СПЕЦИАЛИСТ Е ЗАПОЧНАЛ ДА ПРАВИ ДОКТОРАНТУРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Докторантурата му е пак по компютърна графика и е към Катедрата по компютърни системи и технологии. „Аз познавам преподавателите във Факултета по математика и информатика и конкретно в тази катедра, а и те добре ме познават. Много помощ съм получил от тях като ученик в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, когато бях вече запален по информатиката. Затова не се замислих, когато ми предложиха да направя тук докторантурата си, въпреки че работя и живея в Мюнхен. А и в Германия, да учиш задочно, е доста по-сложно като процедура“, обяснява Юлиан.

След това разказва, че темата му е свързана с изчисляването на триизмерни модели на обекти от техни образи от снимки. „Представи си една чаша или въобще предмет. Ако се направят достатъчен брой негови фотоси, те могат да бъдат използвани да се изчисли геометрията на този обект в триизмерното пространство и да се направи виртуален модел. Приложенията са много, но ще ти кажа само едно, защото напоследък това приложение става все по-актуално. Става дума за вътрешния дизайн. С това приложение архитектите ще могат да показват как ще изглежда сградата и всяко помещение в нея още преди въобще блокът да е построен“, казва Юлиян. И не крие, че неговата мечта е да реши някой от нерешените все още проблеми в науката и така да има принос в нея. Специалистите като него се занимават със създаването на програми и с развиването на математически модели зад тази програма. Има редица нерешени проблеми и несъздадени математически модели, които са всъщност основният интерес за Юлиан.

ЮЛИАН ПАСТЪРМОВ Е ЗАВЪРШИЛ ТЪРНОВСКАТА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ПРЕЗ 2003 Г. И ОЩЕ ТОГАВА БИЛ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ Е В ЧУЖБИНА. Избирал между Америка и Европа, но… съдбата го пратила в Германия. „Пропуснах срока за подаване на документи в американските вузове и да ти кажа, и до днес нито за секунда не съжалявам. Германия беше и си остава най-добрата възможност за такива като мен. Избрах да отида в Техническия университет в Дармщат, където специалността отговаряше най-точно на моите интереси, които са в областта на информатиката. Профилът беше с математическа насоченост и ми предложи и ми даде добрата теоретична подготовка. Аз завърших и магистратурата си там и междувременно вече работех в института „Фраунхофер”. Те се занимават с компютърна графика и професорите, които ми четяха лекции и работеха в института, ме поканиха. Започнах като помощник научен работник, няма как точно да ти преведа позицията си, защото няма в България такава позиция“, усмихва се Юлиан.

Малко след като завършил образованието си, получил покана от Гугъл да кандидатства за работа при тях. Толкова силно мечтаел да работи точно в тази фирма, че за миг не се замислил. Отишъл на интервюто и го харесали. Така станал част от стотиците хиляди служители на фирмата гигант Гугъл.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ


Четете още:

🔴 Гатанката за 100-те шапки на Google към кандидати за работа

🔴 Благодетели от Варна обръщат поглед към страдащите! Даренията им ще са редовни, не само по празници!

🔴 Какво крият мобилните оператори и конвенционалните медии от всички нас? (СНИМКИ)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе