Столетникът дядо Ангел: Обичам да присядам до селския казан и да гледам как ракийката тече на тънка струйка



Дядо Ангел Троев от село Димитриево, община Чирпан, навърши 100 години! Той посрещна рождения си ден тези дни, тъй като е роден в далечната 1916 г. В кметството на родното му село се състоя тържество, на което присъстваха негови съселяни, роднини, представители на община Чирпан - Божилов, както и Венелин Портов и Мария Дамянова – съответно председателят и секретарят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в общината.

За щастие на всички присъстващи, юбилярят се радва на добро здраве и бодър дух. Все още ведро продължава да посреща изгрева на слънчевите лъчи с хубава тракийска песен. По различни поводи не пропуска да спомене и за нерадостния си живот по време на Втората световна война, когато много негови връстници намерили смъртта си по бойните полета. Въпреки напредналата си възраст безпогрешно рецитира стихове и пее, а и не рядко подхвърля закачливи шеги. Дядо Ангел не крие, че обича да присяда до селския казан и да гледа съсредоточено как ракийката тече на тънка струйка, пълнейки медния казан.

Много мрази политиката, макар все още да разгръща вестници

и да прочита по някоя любима книга. За днешните законотворци отсича: „Каквото и да кажа, няма да сбъркам! В никой не разпознавам такъв, който да милее за България. Съжалявам, че не постигнахме идеалите, в които вярвахме. Животът ни сега е нищета”, натъжава се възрастният човек.

Цветя и подаръци с поздравителен адрес той получи от кмета на общината Кичка Петкова и председателя на Общинския съвет Даниела Драгийска. По случай 70-годишнината от края на Втората световна война Портов му връчи медал за заслуги по повод участието му на фронта, с което

Министерството на отбраната го награждава

Кметският наместник на село Димитриево Янка Колева също уважи столетника с подарък и се поклони пред него от името на своите съселяни и гостите.

Столетникът е бил близо три десетилетия домакин в тукашното ТКЗС, от основаването му през 1948 г. до пенсионирането си през 1974-та. Със съпругата си, тя вече не е между живите, са имали 7 деца, но всички, за зла участ, се споминали веднага след раждането си. Тогава взели момиченце за отглеждане.

Сега заради студените дни дядо Ангел преживява в Стара Загора под грижите на внучката си Галя, но щом се оправи времето, пак се връща в селския си дом.

Юбилярят няма специална рецепта, по която надживява века, но в последно време избягва салатите и пийва по-малки количества вино и ракия.


Андро ГЕОРГИЕВ


Четете още:

🔴 Петте най-полезни напитки за сърцето

🔴 Богатството на Кресненския пролом

🔴 85-годишна бие камбаните на "Св. Александър Невски"





Източник: Блиц





Коментари

горе