Архитектурен резерват Широка Лъка - Асоциация на българските села (АБС)



В село Широка Лъка има 110 паметника на културата, които изразяват различните етапи на духовно, културно и стопанско развитие в течение на годините.

 
Тук типичното архитектурно майсторство е намерило изражение в големите, предимно двуетажни масивни къщи с каменни основи и разчупена външна фасада. Повечето от къщите са строени върху наклонен терен и изглеждат гордо надвесени над калдъръмените улички. Както е характерно за балканските села в централната част на България, така и тук повечето къщи са с каменни покривни плочи.
 
Дворовете на къщите са с характерни дебели каменни дувари, които по време на Османското робство са предпазвали домовете от нежелани погледи.

Едни от най-забележителните архитектурни паметници в селото са Учиковската, Сгуровската,Калайджийската, Григоровската, Богдановата къщи.
 
Широка лъка е известна със своите каба-гайди и десетките певци и музиканти съхранили и разпространили славата на родопския фолклор. В селото има музикално училище за народни песни и инструменти.
 
В миналото селото е било опорен пункт на революционната дейност на капитан Петко войвода. Тук е родното място на екзарх Стефан I.
 
Със своята автентичност, днес Широка лъка привлича многобройни туристи. В селото има няколко къщи за отдих, които посрещат своите гости с типичната за този край битова атмосфера и традиционна кухня.

ВИДЕО ЗА СЕЛО ШИРОКА ЛЪКА :


Четете още:

🔴 Блатната роза - една от емблемите на соцтуризма

🔴 Щъркели пристигнаха точно за първа пролет

🔴 Римски мост - село Борино





Източник: abv-selo





Коментари

горе