Много тегоби е преживял бай Таню, но това калило неговия дух, за да надхвърли стоте



Преди малко повече от месец бай Таню Танев отбеляза тържествено своите 100 години в Дома за стари хора “Св. Василий Велики” в Пловдив, където повече от 15 години живее. Тогава нахрани 300 души с курбан, с различни лакомства и напитки. Поръчал и хубава музика, та гостите се наиграли на хора и натанцували.

Приятният спомен от тържеството е бил все пак леко помрачен, че единственият му внук Александър от починалия му син, който се изселил в съседна Гърция – родното място на майка му, така и не успял да присъства.

Бай Таню постъпил в една от казармите в Пловдив 23-годишен, а през 1944-та го изпратили на фронта.

Никога през живота си не е виждал толкова смърт на едно място...

След победата, през 1945 г., се завръща в родното си село Болярино, Пловдивско, и става един от организаторите за създаване на ТКЗС.

Нямало техника и хората се трудели до късна доба. Когато пристигнали първият съветски трактор и сеялки, в селото се състояла голяма веселба.

Качествата на бай Таню високо се оценили и дори го избрали за кмет. Често осъмвал на различни сбирки и събрания. Днес дядо Таню се хвали: „Един ден ме издигнаха за председател на ТКЗС, сякаш нямаше по-добри от мене. За кратко време станахме едно от най-заможните текезесета в Пловдивско. Минах и през председателското място на селкопа в село Белозем – Пловдивско. Тогава тук имаше 1000 къщи, а населението подминаваше 5000 души.

Влаковите композиции едва смогваха да поемат доматите, чушките, прасковите, ябълките - всичко онова, което произвеждахме

В складовете стоката се застояваше.

А сега – угодихме на чуждите държави, за да ни пробутват некачествената продукция от Турция, Гърция и т. н. И защо е всичко това?” –възкликва дядо Таню.

С едното око е напълно сляп, а другото е с 12 диоптъра. Помага си с лупа, когато чете последните новини от вестника.

Кафето е неговото незаменимо удоволствие, но не се отказва да близва по няколко глътки ракийка и червено винце през деня.

Дядо Таню има и 12 години в Промишлен монтаж - Пловдив, заради жителство.

Обиколил е различни национални обекти. Изграждал е заводите „Соди- Девня”, в Ихтиман - завода за електроди, в Белово - хартиения завод и още, и още...

В деня на тържеството Таню Танев получи грамота от името на министъра на отбраната. Командирът на 68-а бригада „Специални части” генерал Явор Матеев поздрави столетника, а зам.-кметът Георги Титюков му връчи почетен знак на юбиляря.

Въпреки напредналата му възраст, от бай Таню лъха и сега непоклатим дух и настроение.


Андрей АНДРЕЕВ-Редкин, Пловдив, Дом за възрастни хора “Св. Василий Велики”


Четете още:

🔴 Любка Рондова приживе: Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят

🔴 Млекопреработватели огласиха истината за сиренето по 4 лева килото

🔴 Топ 10 на най-яките соц автомобили





Източник: Блиц





Коментари

горе