Магьосникът на кафето Владимир Стоев, или как се рисува в чаша капучино



Може би вече сте чули името Владимир Стоев и сте се полюбували на уникалните му рисунки върху топлите напитки, които приготвя за клиентите си. Точно днес решихме, че няма по-приятен начин да ви кажем „добро утро“ от този да ви запознаем лично с Владимир и заедно да се възхитим още веднъж на красотите, които ни забърква. Настанете се удобно и се потопете в разговора ни с аромат на топло кафе и вдъхновяващо изкуство.





Здравей, разкажи ни накратко кой си ;)

Владимир: Аз съм Владимир Стоев на 28 години от град Горна Оряховица. Работил съм в различни кафенета, ресторанти, клубове и дискотеки. Преди четири години бях на косъм да се откажа от професията, но съчетах работата с художественото си образование и така започна всичко.

Какво е Latte Art и откъде идва влечението ти към този вид техника?

Владимир: Latte Art е съчетание от напитка и изкуство, аз го наричам „изкуство за пиене“. Техниките са доста и аз работя точно върху това – откриването на нови и иновативни начини за постигане на още по-голям ефект. Обичам да създавам, а не да подражавам на нещо, което вече е измислено.

10407935_844715825638723_718342905538553737_n

Запалих се още първия път, в който разбрах за Latte Art, и реших да развия способностите си. Правех простички рисунки върху кафето и усмивките на клиентите започнаха да се появяват по лицата им. Разучих развитието на този вид изкуство в световен мащаб и нивото му в България. Оказа се, че сме доста назад. Стана ми ясно, че ще си струва да се развия в сферата и имам огромен потенциал да постигна успех. Търсих работа на места, където има висока продукция на топли напитки. Започнах да практикувам и експериментирам всеки ден. Напреднах бързо и клиентите реагираха още по-позитивно. Нямах търпение да ходя на работа, а рисунките ставаха все по-красиви. Така влечението ми към този вид изкуство се превърна в мания.

Лесно ли се съчетава барманската професия с изобразителното изкуство и изобщо – откога рисуваш?

Владимир: Барманската професия е доста подценявана в България и да експериментираш в нея е много сложно. Моят статус не е точно барман, а специалист в сферата на кафето, който се нарича „бариста“. Абсолютно нов термин и бавно навлизащ в България. Мисля, че успях по най-адекватния и ефективен начин да допринеса за представянето на професията и у нас. Беше доста трудно за мен поради факта, че имам талант, който сам трябва да развия на места без кафе култура. Рисувам от ученик, но върху кафе ми допадна да го правя най-много.

12191001_787554904688149_1318066013199763408_n

Как дойде идеята да изрисуваш именно образите на националните ни герои в чаша капучино?

Владимир: Искам да напомням за националните ни герои. Делата им пораждат чувство на гордост, смелост и величие. Имаме една от най-старите и интересни истории на света, имаме и едни от най-великите личности в историята. Щом е било, пак може да бъде! Мисля, че това е повод хората да се сещат по-често за тях, а не само на национални празници.

Каква е реакцията на хората, когато се срещат с работата ти и какво ти дава тя?

Владимир: Реакциите на клиентите са много положителни, това е безценно. Кафето стимулира, вдъхновява и пробужда. Малко дребно нещо в сивото ежедневие, което носи много радост на хората. Колкото елементарно, толкова и ефектно. От теб зависи какво ще ти даде работата. Ако се възприемаш като професионалист и всеки ден работиш здраво, рано или късно тя ще ти отвърне със същото. Трябва да вярваме в себе си, за да може и хората да повярват в нас.

12075094_780829785360661_5706896826982386732_n

Разбрахме, че получаваш и специални поръчки от клиенти за образи по техен избор в чашата с напитките им. Спомняш ли се кое желание те впечатли/затрудни най-много?

Владимир: Да, получавам и изпълнявам всякакви желания, било то онлайн или по време на работа. Старая се да се справям с всяко от тях и силно вярвам в способностите си. Най-много ме впечатляват причините, поради които хората искат да им нарисувам нещо определено. Това е предизвикателство за мен и изпълнението му винаги е градивно!

Би ли „изобретил” едно капучино в стил TrueStory.bg при следващото ни пътуване до Варна?

Владимир: При следващото ви пътуване до Варна моето капучино в стил TrueStory ще е едно от най-хубавите ви преживявания в морската столица. Приготвено с много старание, капка любов и щипка от магическите ми способности!


Четете още:

🔴 Странджанската архитектура - стари български къщи от дърво

🔴 Уникалното поведение на българския народ

🔴 Четирима на колела през Трите Америки





Източник: truestory





Коментари

горе