Легендите за Аладжа манастир разказват за скрити съкровища



„Много от легендите за Аладжа манастир са свързани със скрити съкровища.“,  каза за Фокус Валери Кинов, уредник на Аладжа манастир.

По думите му, легенди има във всяко едно сакрално място, където съществуват древни паметници.

„Има множество легенди, защото обикновено тези сакрални места са свързани с различни култове. Те са били извършвани от затворени общества, които не са давали информация навсякъде затова, което се случва. Култа е затворено действие за само просветени”,обясни Валери Кинов.

По думите му, обикновеният човек не е могъл да получи отговор на въпросите, свързани с тези култове и тогава той е започвал да си измисля легенди.

„Това е част от народното творчество от магията на тайнственото и на скритото. Много от легендите са свързани със скрити съкровища, но аз искам да обърна внимание на две легенди. Едната е тази, която битува от вече два века – за митичния покровител на Аладжа манастир „Рим папа”, който според преданието е пазителят на древните съкровища, гората и манастира”, каза Валери Кинов.

Уредникът допълни, че пазителят всяка пролет се появявал в околностите, питал е има ли на „Хачуката” пръчки за каране на коне, жените раждат ли още и кравите делят ли се, когато отговорът е бил положителен, той казвал, че има още време и се скривал в подземни лабиринти, където са скрити съкровищата на този и още 12 манастира по време на османското нашествие.

„Другата легенда е записана от руския писател и пътешественик Виктор Тепляков, който е придружавал руската армия по време на Руско-турската война 1828 – 1829 година. Легендата е разказана от един монах от манастира „Константин и Елена”. Наред с неща, свързани със съкровища в стил „Индиана Джоунс”. Старите хора разказват, че Аладжа манастир е изграден върху развалините на „Елинския Филипопол”, добави Валери Кинов.

Легендите за Аладжа манастир разказват за скрити съкровища


Четете още:

🔴 МОЯТА МАЛКА РЕЧ НА ОМРАЗАТА (ЧАСТ 1)

🔴 Внимание! Отровата Трансглутаминаза в храните слепва органите ни

🔴 Внимание! Яжте консервите си навреме





Източник: СВОБОДНО СЛОВО





Коментари

горе