BG невролог откри нова болест



Български невролог откри ново генетично заболяване. То още няма име, но научното съобщение за него е направено преди дни, стана ясно вчера.

Откритието е направено от проф. Лъчезар Трайков и неговия екип д-р Шима Мехребян и доц. Маргарита Райчева от Клиниката по неврология в Александровска болница. Преди близо три години Фондът за научни изследвания отказва финансиране на екипа, макар и изследователският проект да е получил 98 от общо 100 точки. Финансирането е осъществено от университета „Каролинска” в Стокхолм. Оттам осигуряват 405 000 евро за изследване на материал от 135 българи с някаква форма на деменция в рода.

Заболяването наподобява от една страна болестта на Алцхаймер, а от друга - фронтотемпорарната деменция.

Заради сходността между двете досега то често е лекувано погрешно. Пациенти, засегнати от него, са попадали дори в психиатричните отделения. „Усъмнихме се, че става въпрос за нещо различно, когато се оказа, че въпреки усилията на лекарите и добрата терапия за психиатрично или неврологично заболяване, лечението не дава резултат“, разказа проф. Лъчезар Трайков. Причината за заболяването са дефекти в няколко гена.

Забравяне като при болестта на Алцхаймер и нарушения в говора са проявите на новото заболяване. Учените обясниха, че то може да изкара човек от строя, ако бъде открито в напреднал стадий. Ако обаче се диагностицира навреме, с комбинация от препарати може да бъде отложено във времето и дори проявяването му да бъде отложено за късни старини. Ранните симптоми на безименната все още болест пък могат да бъдат сбъркани с умора от прекомерно общуване и тривиална депресия в резултат на лично неблагополучие.

Ако човек чувства депресия по-продължително време, придружена с апатия, започне да избягва общуването с повече от двама души едновременно, защото не може да следи разговора, а мозъкът му да обработва получената информация, категорично избягва компаниите и са му необходими повече от два-три дни да се ориентира в новата компютърна програма или телефонен софтуер, трябва да потърси лекарска помощ, предупреди проф. Трайков. За да се установи със сигурност заболяването е необходимо да се направят скъпи генетични изследвания, които обаче не се извършват у нас, допълни той.

Те се правят срещу заплащане в Швеция или ако човек бъде включен в научна програма, по която Александровска болница работи с университета „Каролинска” в Стокхолм.


Четете още:

🔴 Дерматолог от Абу Даби дава пари за кино в София

🔴 Татул – светилището на боговете

🔴 Голямо Българско хоро в центъра на Мюнхен





Източник: Монитор





Коментари

горе