Възрастни хора отварят домовете си за работливи младежи



Възрастни хора отварят домовете си за работливи младежи

"Приеми ме на село" - инициатива, имаща за цел да развие малките селца в района на Габрово, впечатли чуждестранните участници в конференцията "Добро управление на местно ниво - предизвикателства и перспективи". Зам-кметът на Габрово Нела Рачевиц разказа за интересната инициатива, която се провежда от 2012 г., и вече се радва на голям интерес сред младите хора, предаде репортер на Kmeta.bg.

Интересната инициатива е измислена от млада габровка, а зам.-кметът на града обясни, че макар многото роли, с които е натоварена кампанията, има една най-важна функция - социалната мисия и сближаването на младото и възрастното поколение. В рамките на програмата се появяват забавните, но и важни понятия "приемно внуче" и "приемни баба и дядо".

Смисълът на кампанията е да изпраща млади хора в домовете на възрастни или самотни жители на малките селца около габрово за периода от пет дни. Престоят на младежите в частните домове е безплатен, но те се трудят в домакинствата и градината, запознават се с живота на село, бита и ежедневието на възрастните хора по селата. Ползите от подобна кампания са редица - културни, социални, туристически.

Освен с ежедневната работа в домакинството и градината, младежите научават повече за местния бит и култура, запознават се с фолклора, научават автентични кулинарни рецепти от региона, разглеждат забележителностите на малките и забравени габровски села.

В инициативата могат да участват младежи от 15 до 29 г., а инициативите се случват през юли и септември. Голяма част от участниците нямат роднини на село, не познават селската действителност и за тях преживяването е забавно и поучително. Повече от 130 млади хора вече са били "приемно внуче" на самотни габровци. Новата цел на организаторите е да създадат условия цели семейства с малки деца да гостуват на възрастни хора от селата, заради големия интерес и запитвания от страна на млади семейства.


Четете още:

🔴 Георги Мамалев: Най-опасни са шегаджиите, които вършат глупости

🔴 Млади дами прегръщат с патриотична цел

🔴 13-годишна българка печели титли и медали във Великобритания





Източник: Кмета





Коментари

горе