Софийска община подкрепи идеята билетчето да поскъпне до 1,60 лв.



Транспортната комисия към Столичния общински съвет даде подкрепи идеята на ЦГМ за поскъпването на билета за еднократно пътуване с градския транспорт.

Шестима души гласуваха „За“, двама бяха „Против“, а други двама се въздържаха.

Срещу идеята се обявиха двамата общински съветници на БСП и на коалиция „Сердика” – Калоян Паргов и Тодор Цанев, а общинските съветници от ГЕРБ подкрепиха идеята, въздържаха се Прошко Прошков и Симеон Славчев.

„ГЕРБ еднолично и самостоятелно поеха отговорността за повишаване цената на билета в София с аргумента да запълнят дефицита, който явно съществува в рамките на столичния транспорт”, заяви на свой ред червеният общински съветник Калоян Паргов.

По думите му няма икономическа обосновка за предлаганото увеличение, защото никой не можел да каже какво се включва в тези 1,60 лв. Социалистът напомни, че бюджет 2016 г. се приел от управляващото мнозинство с аргументите, че е балансиран и ще позволи на Столична община да си изпълнява функциите. Видно било обаче, че нещо се случва в градския транспорт и че тези 15 млн. лева, които ще бъдат генерирани от увеличението на билета, са средства, които БСП предлагали да се завишат преференциалните карти, за да няма дупка в бюджета.

Според Калоян Паргов именно софиянци ще платят дефицита в градския транспорт. По думите му за първи път една наредба не минава през две-три обсъждания. Той смята, че билетчето ще струва 1,60 лв. от 1 май, а не от юни, както бе обявено. На 14 април предстояло гласуването в Столичния общински съвет, след което процедурата била такава, че ако гражданите и неправителствените организации не обжалват пред Върховния административен съд, още през май билетът ще поскъпне.

Според зам.-кмета, отговорящ за транспорта в столицата, Любомир Христов цената на еднократния билет не е водеща, защото има нови карти за дългосрочно пътуване и нови документи за хора, които са за няколко дни в столицата.

Според реформатора Иво Божков преди да бъде вдигана цената на билета би трябвало да се въведе единна система за таксуване. По думите му трябва да се удвоят групите за контрол и те да бъдат по-добре придружавани от полиция, за да се намалят гратисчиите.

Срещу увеличението на билета скочиха и експерти и граждани. Според Христо Илиев от „Спаси София” липсват прогнози за точния брой пътници за 2015-2016 година. Нямало информация и за броя на гратисчиите, както и какви средства се губят заради тях.

Друг експерт пък намира, че при увеличение на цената на билета, ще се увеличат и гратисчиите.

Прозвуча и експертно предложение инспекторите от синя зона да бъдат обучени и да се включат в контрола в обществения транспорт, пише news.bg

Мадлен Кирчева от Гражданско сдружение за защита правата на гражданите и държавата подчерта, че системата на градския транспорт не може да съществува като търговско дружество с цел осигуряване на печалба. Тя има социални функции.


Четете още:

🔴 В Пазарджик активно се пропагандирало в полза на "Ислямска държава"

🔴 Ето кои са БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, замесени със СВЕТОВНИЯ СКАНДАЛ с "Панамските документи"

🔴 Българин да се наричам... Паметникът на Ботев в Калофер





Източник: politikata





Коментари

горе