Екопътека води туристи в Реселец



Червенобрежкото село Реселец е на път да стане хит за любителите на незабравимите гледки. Надеждите са екотуризмът да бъде запазена марка на този край. Четири надгробни могили, праисторически селища, антична крепост, средновековен некропол са историческото богатство на района. В миналото Реселец е било известно и с водениците си, вдигнати край двете реки - Ръчене и Белилката, разказват местните.

В околностите на селото могат да се видят причудливите природни феномени - тектонският гребен "Пропадалото" и скалните образувания "Реселешки кукли". Те вече могат да се наблюдават в реално време от целия свят - чрез високотехнологични панорамни камери, монтирани на най-високото място на планинското възвишение "Калето" и чрез интерактивен интернет портал. А до тях води и дълго чаканата от местните хора екопътека. Тя вече е факт благодарение на европроект на стойност 935 хил. лв., разработен от община Червен бряг.

Наред с дългата над километър пешеходна алея, която свързва "Калето" и "Реселешките кукли", са направени беседки, навеси, пейки и дървени мостчета над река Ръчене.
Не са забравени и местата за пикник, кошчетата за отпадъци, указателните табели, екотоалетни. До наблюдателната площадка на "Калето", укрепена с усилен парапет, водят 250 стъпала.

Екопътеката има автономна осветителна система. 600 квадратни метра площи около екомаршрута ще бъдат затревени. Районът край село Реселец попада в две защитени зони по Натура 2000, затова голяма част от архитектурните елементи са изработени от естествени материали - дърво и камък. Популяризирането на природните забележителности в Реселешкия край ще стане със специално разработена маркетингова стратегия. Туристически информационен център в читалище "Тодор Попов" в с. Реселец ще рекламира пред гостите не само красивата природа, а и уникалните местни празници. Като този на прочутия воден лук, наричан "реселешка луканка".

Това райско кътче е запазило и до днес своите самобитни народни обичаи - Реселешката сватба с обичая "повратки", както и "Къпанки" - пренасянето през река Ръчене на Ивановден.


Четете още:

🔴 Самоук майстор строи мини родопски къщи, мечтае да си върне зрението

🔴 Висока кръвна захар: ето всички средства за борба с нея

🔴 6 април - Успение на Св. Методий Славянобългарски





Източник: Труд





Коментари

горе