Кукерството. Какво знаем и какво не!



Не е ясно, кога точно се е зародил обичаят на кукерските игри. Изследователите приемат, че генезисът им може да се търси в най-дълбока древност, още от времето на траките, когато са празнувани дните на бога на виното, веселието и забавата Загрей (известен още като Дионис или Бакхус).

Една от идеите на кукерските игри е свързана с настъпването на новата земеделска година. Поради тази причина се изпълняват танци свързани със заораването на нивите. Основно изпълнителите са мъже, но в последно време има и жени и деца, които участват в групите.

Начело на дружината стои мъж, който трябва да бъде женен, а често останалите участници са ергени. Всички са облечени с костюми и маски, които се изработват от овча, ярешка или друга кожа. На кръста висят чанове (звънци, хлопки), които имат различна големина. Звуците, които те издават имат за цел да прогонят и стряскат злите сили и караконджули. Пали се огън и се прескача за здраве. Маските понякога от вътре са с дървена конструкция и могат да тежат над 20 кг., чановете на кръста при някои участници са над 40 кг. Костюмите се предават по традиция от баща на син от няколко поколения. Изработването им е трудоемка работа и отнема по много време.

Кукерските игри са зимни празници. Отбелязват се на различни места из България. Самите кукери са познати още като старци, бабугери, кукове, мечкари.

Едно от най-популярните места, където се провеждат кукерски фестивали е Перник, който от 1985 год. е със статут на международен и се нарича „Сурва“. По традиция се отбелязва в края на януари, последната събота и неделя. Участие вземат групи от региона, от Македония, Сърбия, Хърватско, Словения, Пакистан. Групите дефилират по главната улица под съпровода на тъпани, скачат и чановете, окачени на кръста издават звучни мелодии.

Костюмите са пищно украсени, маските са страшни, а лицата черни. Всеки един от зрителите може да се включи в играта, а когато те докосне някой от кукерите това е за благополучие, дори може да те изцапа с черните си ръце. Целият този ритуал завършва на центъра, където групата изиграва последния си танц и отстъпва място на следващите. А община Перник се е погрижила за най-шумните и представителни групи да има награди. На около има места, където има скара и вино, продават се детски играчки, дрехи, въобще търговията си върви наред с езическите ритуали, които изпълняват участниците.

Вие не може да останете неподвижни към всичко това, музиката се сменя на всяка крачка, снимка може да се направи със участниците като приключат своето изпълнение или просто да поскачате с тях. Така неусетно в еуфория, музика и танци минава времето.

И така до следващата година.


Четете още:

🔴 85 майстора и 25 занаята окупират Старата чаршия в Пловдив

🔴 Блогърът Любомир Чолаков: Политици, познавате ли създадените от вас правни норми?!

🔴 Велико Търново отново ще посрещне Великден на Царевец





Източник: Трио





Коментари

горе