Как да приготвяме и съхраняваме спанака?



Спанакът е едно истинско находище на витамини и минерали. В него се съдържат много провитамин А, витамини С, Р, РР, D, също и от група В. Полезните зелени листенца са богати на желязо. По количеството белтъчини се нареждат непосредствено след граха, зеления фасул и месото, а първото място заемат по отношение на наличието на йод, който ободрява и забавя стареенето. И нещо много важно: всички тези вещества са устойчиви на варене и консервиране.

Що се отнася до противопоказанията, трябва да кажем, че в състава на зеленчука влиза голямо количество оксалова киселина, която налага ограничена консумация на продукта от деца и хора, страдащи от бъбречно-каменна болест, подагра, заболявания на черния дроб и жлъчката. Смята се, че киселината се неутрализира при сваряване на спанака в прясно мляко или течна сметана, а в пресните листа тя не повод за притеснение.

Различаваме зимен и летен спанак, като листата на първия са по-тъмни на цвят.

Как да съхраняваме спанака?

Неизмитите листа увийте във влажна тъкан и съхранявайте в хладилник не повече от два дни. Преди употреба измийте спанака и отстранете избледнелите части.
Ако искате да запазите растение за по-дълго време, замразете го.

 

Как да приготвяме спанака?

Растението притежава множество полезни свойства, но главното, поради което е ценен и предпочитан в кулинарията, може би е наситеният му изумруден цвят, който не се повлиява от каквато и да било термична обработка.

Спанакът се вари без вода. За целта листата се измиват, нарязват и се слагат в тенджера. Съдът се затваря с капак и се поставя на котлона за няколко минути. През това време обръщайте спанака няколко пъти. След това се отцежда отделилата се течност и листата се изсипват в сито. Разбира се, може да налеете и вода, но нейното количество да бъде минимално. Ако добавите малко зехтин, той ще допренесе за по-доброто усвояване на мастноразтворимите витамини.

Няколко минути (5-7) задушаване или приготвяне на пара са напълно достатъчни, за да стане спанакът нежен.

Термичната обработка намалява или напълно разрушава витамин С в спанака. 100 грама пресни листа съдържат 28,1 мг от витамина. След като се задушат, количеството аскорбинова киселина пада до 9,8 мг/100 гр.

Пресният спанак е добре да се използва в салати и за направата на сосове. По-старите и груби листа се сваряват на пара, запържват се или се задушават.

Растението се съчетава много добре с бекон, сметана, индийско орехче, сирена, кедрови ядки, домати и нахут.


Четете още:

🔴 Вие ПОЛЗВАТЕ VIBER, но НЕ ЗНАЕТЕ за тези УНИКАЛНИ ТРИКОВЕ! Номер 4 Е ВЪРХЪТ!

🔴 ВСЕКИ ШОФЬОР ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ТЕЗИ 7 СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ ВИ СПАСЯТ ОТ ГЛОБА – Politikata.net – Информационен портал

🔴 Патриоти ли сте наистина? Местан ви се изплю в сурата – и пак си траете





Източник: Фрамар





Коментари

горе