Белоградчишките скали били място за отдих още през 14 век



Венета Николова - Пътешествия без край

Тези скали са докоснати от Бога ! Това е усещането, което изпитваш когато за пръв път видиш уникалното творение на природата.         

 

 Необичайният каменен пейзаж се разстила в продължение на 30-ина км. в околностите на Белоградчик.

 Фантастичните образувания, наподобяващи човешки силуети и фигури на животни и растения, са се оформяли в течение на милиони години.

 

 

Около 60 км. северно от областния град Монтана шосето постепенно навлиза в чудновата каменна гора от гигантски скални образувания, обагрени в червено.

  

  005

Някои от тях са полегнали  сред обраслите планински склонове, други са изникнали в непосредствена близост до града.

  

  006

Предполага се, че преди милиони години, районът е бил дъно на море.

С течение на времето природата е впрегнала своите стихии – водата, огъня и вятъра, за да извая чудно красивите образувания.

 

012 

Най-внушителните се намират южно от Белоградчик. Тук всяка скала си има име – „Мадоната”, ”Вкаменената сватба”, „Гъбите”, „ Конникът”, „Монасите”, „Адам и Ева”… 

 

 

007 

Скалните скулптури са толкова реалистични и живи, че ако се вгледаш по-продължително в тях, ще ти се стори, че леко помръдват и се канят да проговорят, за да ти разкажат своята история, обикновено свързана с трагична любов, смърт и героизъм

  

009

Тези скали са се превърнали в част от културното наследство на Белоградчик , който буквално се е сраснал с фантастичните природни образувания

 

010

Тук всеки знае наизуст преданията и легендите, свързани с каменните фигури. А те надничат зад всяка къща или улица.

 

011

В околностите  има пътеки, които криволичат край някои от най-красивите природни скулптури.

 

DSC_0068

Някои от тези маршрути са с продължителност 3-4 часа и по тях може да наблюдавате редки растения и лековити билки. Достъпни са и с колело.

 
013

Скалите са красиви по всяко време. Особено тайнствени са през есента и зимата, когато гъста мъгла се спуска над тях,  придавайки им мистичен ореол

 

014

Обгърнати с този призрачен  воал, някои от тях приличат на омагьосани замъци, чийто обитатели са приспани во век и веков от зла орисница ….

  015

На места тези грамади образуват скални венци с червеникав оттенък и крият в недрата си бездънни пещери с красиви сталактити и сталагмити.

 

  016

Любопитни са и т. нар. естествени бонсаи. Това са борове -столетници, които растат по върховете на скалите. Въпреки че повечето са по на 200-300 години, те са много малки, поради недостига на влага и на хранителни вещества.

  001 (1)

Белоградчишката крепост се е сляла с каменните образувания, разпалвайки фантазията да десетки хиляди туристи, които се стичат всяка година тук, за да й се възхищават, да я снимат и да се сдобият със заветния печат от 100-те национални туристически обекта.

 
017

 

Счита се, че основите на крепостта били поставени още от траките. Използвайки естествената непристъпност на скалите, след тях римляните издигнали на това място своя крепост.

   018

 

По-късно твърдината била използвана от византийците, а по време на Османското робство била доизградена и в нея  настанили местните турски гарнизони.

 

019

Любопитното е, че крепостта била използвана като туристически обект още през XIV век от цар Иван Срацимир. Последният български владетел преди падането ни под робство си имал на това място лятна резиденция. В нея обичал да релаксира на прохлада и да съзерцава красивите каменни силуети. 

 

020


Казват, че местността била духовен център на войнствените трибали – едно от малкото племена, побеждавали най-мощните пълководци на античността – Филип Македонски и сина му Александър Македонски.

 

022

Докато се скиташ в околностите  ще откриеш руини от постройки, зидове, парчета от тухли, както и фрагменти от керамика. 

 

023

Съвременният Белоградчик със стръмните му улички примамва пътешественика с красиви гледки и спокойствие.

 

021

През 2007 г. Белоградчишките скали, заедно с крепостта, бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции. За съжаление обаче не успяха да стигнат до финала. 


Четете още:

🔴 Нашенецът си иска бг яйцата за Великден, чуждите били стари и опасни

🔴 4 навика на най-щастливите двойки

🔴 Шемшево – село без безработни и без кражби





Източник: pateshestvia





Коментари

горе