Пеканов орех



Пекановият орех притежава уникални лечебни свойства: подобрява работата на повечето системи и органи, а маслото от него дарява младост и красота.

Витамини: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К.

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Микроелементи: желязо, манган, мед, селен, цинк, флуор.

Полезни свойства:

Освен всички гореизброени витамини, микро- и макроелементи, пекановият орех съдържа дъбилни вещества и мононенаситени мазнини. Ядките му са богати на гама токофероли, които предпазват от окисление мазнините, протеините и ДНК клетките; също на фитостероли - те намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта и предотвратяват развитието на варикоза, атеросклероза, исхемична болест на сърцето.

Продуктът се характеризира с изразени противоракови свойства. Ефикасен е при авитаминоза и анемия. Ядките стимулират апетита, намаляват умората, подобряват дейността на хормоналната и полова системи.

Маслото от пеканови орехи се използва и вътрешно, и външно. Вътрешно се приема при простуда, главоболие, загуба на сила. Заменя почти всички необходими мазнини, повишава имунитета и забавя процесите на стареене. Външно приложение (в козметични продукти) - за премахване на редица кожни заболявания (от слънчеви изгаряния до ухапвания от насекоми и гъбични проблеми). Маслото се използва и за масажи, защото овлажнява, подхранва и подмладява кожата.

Противопоказания:

Най-важното е да не се прекалява с консумацията на пеканови орехи. Да не се изяждат повече от 100 грама на един прием, защото може да се наруши храносмилането, в резултат на трудно усвояване на ядките от организма. Страдащите от затлъстяване на черния дроб и алергични реакции, трябва да ограничат консумацията им.


Четете още:

🔴 Тази смес с лимон изчиства червата и лекува възпаления на пикочните пътища

🔴 Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време

🔴 Какво не бива да закусваме?





Източник: Фрамар





Коментари

горе