Съвет от д-р Гайдурков за кората на зеленчуците и пестицидите



Представяме ви статия от д-р Гайдурков, в която той разглежда темата за състава на кората на зеленчуците и възможните ѝ замърсявания. В края на публикацията има съвет от д-р Гайдурков как да постъпваме от гледна точка на чистене от пестициди. Приятно четене!

Съвет от д-р Гайдурков за кората на зеленчуците и пестицидите

Казва се, че зеленчуците са по-полезни с кората, но дори и при миене с четка винаги има риск от остатъци пръст, това рисково ли е?

Във външния слой, граничещ с околната среда, зеленчуците и плодовете, както и всички други живи системи (човешката кожа не прави изключение), натрупват в по-голяма концентрация биологично активни вещества. И това е съвсем естествено – тази разделителна линия осигурява имунитета и цялостната неприкосновеност на съответния организъм. Не е случайно, че пигментните вещества, придаващи окраската на плодовете и зеленчуците са съсредоточени точно под ципата на покривната кутикула (кожица). Именно тези вещества играят ролята на антиоскиданти и предпазват растението от множеството вредители. Същите вещества, когато ние ги приемем с храната, осигуряват и нашата защита, както от микробни агенти, така и от разяждащото действие на редица свободни радикали – междинни продукти на обмяната, а също и от екологични отрови, които могат да увредят нашите клетки. Затова се смята, че един плод или зеленчук е по-полезен, когато се консумира заедно с кората.

Как можем да осигурим обаче добрата хигиена, за да гарантираме чистотата на продуктите откъм микробиологични и химически замърсители?

Най-важното, което трябва да знаем е, че тази най-обща група е напълно разнородна не само като естество, но най-вече като степен на патогенност за нас. С други думи – не можем да поставим под един знаменател всички потенциални контаминанти (замърсители) в храните.

Така например възможните остатъци от почва в порите са принципно с най-ниска и пренебрежима степен на опасност главно откъм микробни и паразитни патогени. Човекът никога не е живял и не бива да живее в стерилна среда. Така напр. ще забележим, че малките деца имат естествен инстинкт да пипат и да се цапат с пръст и днес това се смята дори за желателно, тъй като влизайки в досег с микробите, човешкото тяло изработва имунинет. Обратно – стерилната среда ни прави беззащитни. Както се казва – това, което не ни убива, ни прави по-силни.

Друга дежурно коментирана вредност са нитратите. Веднага трябва да кажем, че те на практика не са токсични и са част от естествената биологична обмяна на растенията. Тяхната потенциална вредност е възможността да се редуцират в тялото ни до нитрозамини. Последните обаче не се образуват в богата на антиоксиданти среда – споменатите пигментни вещества, както и витамините-антиоксиданти: С, А, Е, на които са богати растителните продукти.

 

Съвет от д-р Гайдурков за кората на зеленчуците и пестицидите

Единственото, на което трябва да обърнем особено внимание, и заради което трябва да следим за стриктен хигиенен контрол е съдържанието на пестицидни остатъци. При съвременното интензивно земеделие употребата на пестициди е неизбежна и контролът е по отношение на допустимата степен на техните остатъци. Трябва да знаем, че и при биологичното земеделие изискването не е за липса на химикали, а за употреба на регламентирано разрешени такива. Пестицидите са разнородна група вещества, огромната част от които са мастноразтворими отрови. Това ни дава и отговорът как да се предпазваме от техните остатъци. За да може да отделите мастноразтворима субстанция, най-напред може да измивате зеленчуците обилно с топло-гореща вода. За да не ги сварите обаче, практическият съвет е температурата на водата да бъде такава, че ръцете ви да могат да издържат на нея. Второто, което можем да направим, ако искаме да ползваме и кората на продукта е, да натопим зеленчука в топъл разтвор на сода бикарбонат, който играе ролята на липоразтворител. Можем да накиснем за 5-10 минути в разтвор в съотношение 1 супена лъжица сода на 1 литър вода. След това измиваме отново обилно с вода.


Четете още:

🔴 Млади журналисти с уникална книга за Апостола

🔴 Кой узурпира правото на българщината в Р. България?

🔴 Строят завод за 110 млн. евро край Търново





Източник: zdravjivot





Коментари

горе