Лили Иванова -Погалена от Бога!



Примата на българската поп музика празнува ведно рожден и имен ден

Само погален от Бога човек може да притежава такъв необятен и красив глас. Но залисан в многолюдските си дела, Всевишният е сгафил, отреждайки й да се роди и да гради кариера в България. Защото, ако не беше станало така, отдавна нашата Лили Иванова да е световна мегазвезда, но пък нямаше да е българка.

За да станеш звезда се искат няколко неща. Основните - глас и артистичност тя притежава толкова много, че може и назаем да даде.

Навръх Цветница Лили отбеляза празник три в едно - освен рожден и имен ден, примата направи и премиера на най-новата си песен “Вкусът на греха”. Музиката е на Ангел Дюлгеров, а текстът е на Росен Кокушаров. Аранжиментът отново е дело на Ангел Дюлгеров.

От време оно музиканти и композитори си оспорват правото и се тупат в гърдите кой е открил и наложил голямата Лили Иванова на сцената. Тя споделя, че много мъже имат претенции, че са я създали като звезда, но само двама могат да претендират за това. “Тези хора са Иван Пеев и Сашо Мирев, но те никога не са го заявявали”, казва Лили и твърди, че има само трима души, които не са я предавали - Александър Йосифов, Тодор Филков и Александър Кипров.

Сред толкова години на сцената тя няма как да не помни и пророческите думи на Ванга: “Не се притеснявай от нищо, ще пееш до края на живота си...”

По всичко изглежда, го е приела като карма и въпреки че блести най-ярко на родния звезден небосклон, споделя: “Знаете ли, аз не познавам звездната болест. Вече съм толкова години на сцена, а никога не съм се приела за звезда или за нещо изключително. Просто си върша работата. Известна съм с това, че изисквам страшно много от екипа си, но изисквам два пъти повече от самата себе си. Аз съм зодия Телец. Стъпвам здраво на земята. Изключено е да се главозамая!”

Лили постоянно изненадва с променен имидж и като Тина Търнър все още може да си позволи да се появи с къси, прилепнали рокли, високи обувки и дълбоки деколтета. Това е постигнато с изключителна дисциплина и строга диета: задължителни часове сън, гимнастика всяка сутрин - упражнения, разработени специално за нея; диета - без захар, но винаги мед, особено преди концерт. Всичко това й помага да тича като младо момиче по сцената с часове без умора.

Официално Лили Иванова е родена на 24 април 1939 година в град Кубрат. От 1956-а учи в медицинския техникум във Варна, а по-късно работи като медицинска сестра. Нейното призвание обаче е по-високо - сцената ще заеме основно място в живота є. В началото на 60-те Лили започва бавно да си пробива път към славата. През 1961 г. е одобрена на прослушване в “Концертна дирекция София”. Истинският й дебют е през 1963-а на румънска сцена, заедно с български оркестър, във вариететната програма на хотел “Амбасадор” в Букурещ. Румънската публика е пленена от изпълненията на все още неизвестната нашенка - бъдеща звезда, а телевизията излъчва четири директни предавания.

Лили е крехка и дребна на ръст, но притежава силен характер и постоянство. Нейният работохолизъм и, не на последно място, огромният диапазон на гласа й помагат да се издигне на върха. Първият й албум е издаден по предложение на румънската фирма Еlectrecord през 1963 г. Нарича се Amore Twist и е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. В началото Лили подражава на Рита Павоне и в този албум шест от общо осемте песни са на италиански. Следващите няколко албума съдържат основно преводни песни. “Море на младостта” (Балкантон '67) е първата българска дългосвиреща плоча (11 песни). Третият албум излиза в Москва (“ПОЕТ Лили Иванова”, “Мелодия '68”). Албумът “Камино” е издаден от “Балкантон” през 1968 г. Едноименната песен Лили изпълнява и до днес. През 1997 г. Международната асоциация на жените я номинира като една от най-прочутите дами на ХХ век.

Мъжете в живота й

Някъде в началото на 60-те години Лили се омъжва за първи път - за гаджето си от Кубрат д-р Павлов. После има и сериозна връзка със Здравко Радоев. През 1962-ра той току-що се е завърнал от турне с Леа Иванова. Предлагат му турне из България и избор между две певици - Грета Ганчева и Лили Иванова. По онова време Българската и Белградската телевизия правят предаване за най-популярните български певци. Емил Димитров и Лили Иванова заминават за Белград, за да направят видеозапис. В групата е и Иван Пеев - следващият є съпруг. Следва брак с Янчо Таков, но разочарована от него, намира утеха в обятията на Илия Караянев, по-известен като Личо Стоунса. След това примата дълги години живее с Асен Гаргов. Може би последната й сериозна връзка е с Чочо Владовски.

ЗА НЕЯ

Най-добрата на всички времена!

Всичко за нея е написано! Най-добрата българска поп певица на всички времена! Най-успешната, най-продуктивната, най-професионалната, най-работливата и най-харесваната и обичана! Да бъдеш супер звезда на върха толкова много години не е случайно. Да е жива и здрава още много години! Честит й двоен празник!

Здравко Радоев

Чудо на природата

Още обичам Лили Иванова, но сме само приятели. Много често се чуваме по телефона, не само за празници. Ето сега идва нейният рожден ден, а моят е на 30 април. Надявам се пак да не се забравим. Лили е чудо на природата, възхищавам й се.

Иван Пеев

Най-голямата звезда на България

Искам да я поздравя от сърце. Тя е изключителен изпълнител и човек, най-големият професионалист на българската музикална сцена! Лили Иванова е най-голямата звезда на България - винаги е била и винаги ще бъде! Да ни е жива и здрава!

Васил Найденов,

който пя в Разград в събота срещу неделя и изчака да мине полунощ, за да поздрави Лили Иванова

Дано съдбата ни събере отново на една сцена

За мен нашата ЛИЛИ е цяла епоха в развитието на нашата поп музика. Тя е класика в интерпретацията на музиката, която възпроизвежда чрез гласните си струни. Пяли сме заедно на Българо - македонската граница неведнъж. В моя град много хора ме оприличават на нея в поведението ми на сцената, това много ме ласкае. Индиректно й подарих книгата си “Благословена с песен”. Така ми се иска съдбата да ме събере отново на една сцена с нея. Например да изпеем “Канят ме, мамо, на тежка сватба”. Мисля, че двете звучим много професионално. Съвсем не се надценявам, чуйте я, ако имате възможност!

Руска Стоименова,

народна певица


Четете още:

🔴 Военноисторическият музей показва револвера на Левски и сабята на Ботев

🔴 Първият български оркестър - една право разбрана цивилизация

🔴 Наши учени лекуват рак с полимери





Източник: Труд





Коментари

горе