Вижте разликитe между католическия и православния Великден



Църквата се разделя на католическа и православна през 1054 година. До 1582 г. се използва Юлианският календар и затова католиците и православните християни празнуват Великден на един и същи ден, използвайки приетото правило от вселенския събор през 325 г.

През 1582 г. се извършва реформа на календара - папа Григорий ХIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар или нов стил.

Православният свят не приема тази календарна новост, защото с новия календар има опасност Великден (християнската Пасха) да изпревари юдейската Пасха или да съвпадне с нея.

Вижте някои разлики между католическия и православния Великден

Католическият Великден

В католическия празничен календар Великденските празници се наричат Пасхално тридневие и според отеца са сърцето на литургичната година.

В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят на Великден.

Символ на Великден е заекът.

Традициите на Великден

Католиците се радват шумно в църквата. Още през епохата на Барока свещениците са разказвали различни анекдоти в църквите, за да напарвят възкресението на Христос по-весело.

На запад на Великден е по-популярно децата да се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада.

По католическата традиция кошница, пълна с хляб, сирене и шунка и други храни за великденския обяд се оставят по време на утринната Великденска меса в църквата, за да се осветят.

Православният Великден

Символ на Великден е червеното яйце. На празника децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година, а за „биячът" са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Откъде идват символите на Великден?

В източноправославния свят яйцата се използват като специално великденско поздравление.
Хората си разменят яйца и се поздравяват с фразата „Христос воскресе!

На Велики четвъртък с първото боядисано в червено яйце бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през цялата година.

Защо яйцето е червено?

Домакините приготвят малки великденски хледбета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гост в дома, на кумовете, на девера и на роднини.

Всяко година едно яйце се оставя за дома, а старото се чупи и по него се вижда плодородна ли ще бъде годината.


Четете още:

🔴 Да пътуваш с теснолинейка

🔴 Говорим за България на 3 морета, а забравяме Българията на 6 континента

🔴 Утре - сняг!





Източник: Дарик





Коментари

горе