Две братски села - с различна религия, но с една кръв и една съдба. В Гоздевица живеят мюсюлмани, а в Гудевица – християни



В Гудевица живееят християни, а в Гоздевица - мюсюлмани 

Точно преди Гърция в ляво има две села - Гудевица и Гоздевица. Две села, създадени от двама братя, с обща история и кръв, но с различна религия. Преданието се носи досега от уста на уста. Това разказа репортаж Нова тв. 

„В Гоздевица имало две семейства на двама братя. През 1670 година по време на потурчването малкият брат със сина на големия брат били с овцете по Беломорието. След завръщането си виждат, че братът се е потурчил”, разказва Стефан Гогов. „Братът на Гоздьо се казвал Гудьо, бил много привързан към брат си и се заселва в тази околност”.

Истина е, че и до днес в Гоздевица живеят мюсюлмани, а в Гудевица – християни.

Дядо Юсеин е последният останал жител на село Гоздевица. Той е последният пазител на историята за мюсюлманска Гоздевица. Разказва, че селото кипяло от живот, хората си имали работа и даже храм.

В съседна християнска Гудевица са останали десетима души. И те си имали храм и богата история.


Четете още:

🔴 Пещери, язовири и легенди на "входа" на Западните Родопи

🔴 Проф. Александър Чирков: Лекарите трябва да са в крачка с най-новото в медицината

🔴 Бoжидaр Димитрoв: Цaр Бoрис I прaви цивилизaциoнния избop зa Бългapия с хpистиянствoтo, a нaлaгaнeтo нa сoбствeнa писмeнoст e струвaлo днешни милиaрди





Източник: 24 часа





Коментари

горе