Капещият камък и Скалният кладенец в село Старейшино



Село Старейшино е едно от китните и малки селца в България, които завладяват всеки, който се е разходил в неговите околности. Селото се намира на около 35 км. от Кърджали и има по-малко от 100 жители.

Старейшинo е известно с две забележителности – Капещият камък и откритата куполна гробница, които са разположени на около 300 м. една от друга. Друго, което ги обединява, са поверията и вярванията в лечебните свойства на водата.

капещият камък

Капещият камък, наричан и Дамла кая на турски, е култов комплекс. Водопадът не впечатлява с големи размери, но пък определено е красива гледка. Всъщност, капещата по скалите вода е смятана за лековита. Не се изненадвайте, в случай че забележите различни дрехи и парцалчета, закачени по клоните на дърветата. Според вярванията, болните трябва да се изкъпят във лековитите води, а старите им дрехи да се оставят, заедно с болестите.

пунар кая

Куполната гробница – Пунар кая, има два малки басейна, които са оформени на пода. Единият е кръгъл, а другият е с правоъгълна форма, като помежду си са свързани с улей. От Пунар кая, което означава Скален кладенец, извира вода. Тя се събира в двата басейна и се извежда извън гробницата. И тук водата е смятана за лековита и много хора търсят изцерение.

пунар кая старейшино

Ако минете по дерето може лесно да достигнете до Дамла кая, а от него да се отправите към Пунар кая. Най-добре оставете автомобила си в селото и се насладете на красивата природа. Маршрутът е много приятен, а обектите са лесни за откриване. Най-много хора ще срещнете в местността на Гергьовден, защото, според хората, тогава лечебните свойства на водата са най-силни, но по принцип не е много посещавана от туристи.


Четете още:

🔴 Българин стана шампион на Откритото първенство на Япония по карате киокушин

🔴 Тази жена намери портмоне с 600 лева и го предаде на полицията - вътре откриха дрога

🔴 СВЕТОВЕН РЕКОРД НА ГИНЕС! 333 КАБА ГАЙДИ! Всеки българин трябва да усети тази емоция! (ВИДЕО)





Източник:





Коментари

горе