Къде да отидем край Нова Загора



Само на 30-тина километра от Стара Загора и на по-малко от 40 км. от Сливен е разположен вторият по големина град в областта – Нова Загора.

Всеизвестен факт е, че територията на България е населявана още от древността. Районът на Нова Загора не прави изключение – първите следи от живот са от края на VII – началото на VI в. пр. Хр. Днес градът е с модерен облик, но съхранил историческото си минало.

Когато сме в Нова Загора може да посетим Историческия музей, в който ще открием експонати от различни епохи, които са разкрити в района. Едни от най-интересните туристически обекти, които привличат посетители от цялата страна, са селищните могили.
На 10 км. в северозападна посока се намира могилата Караново, край едноименното село. Могилата е била населявана общо три хилядолетия, като е една от най-значимите на Балканите. При извършените проучвания и разкопки са установени всички праисторически епохи.

Karanovska_selishtna_mogila

В близост се намира и Източната могила, в която е разкрита зидана гробница на тракийски аристократ. Едни от най-ценните находки са колесница четриколка, с впряг от два коня. Южно от Нова Загора е разположено село Дядово. Край него също има селищна могила, която е една от най-големите в станата. Интересно е, че през ранновизантийския период е изградено селище върху нея и крепостна стена, която го е предпазвала. През XI-XII в. върху могилата е имало освен селище и малка църква.

нова загора природа

Освен историческите забележителности, в района на Нова Загора има няколко туристически маршрута, които са чудесни за пешеходен туризъм. Може да се разходите из райските кътчета на природата и китните селца в региона. На по-малко от 15 км. се намира село Баня, което е известно с минералните си извори. Може да сте го срещали и под името Кортенски минерални бани. Освен че може да се отпуснете в топлата минерална вода, нейните лечебни свойства повлияват отлично на различни стомашно-чревни заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат и други.

жребчево

Почитателите на риболова също ще останат доволни от разходката ви в района на Нова Загора. В близост се намира язовир „Жребчево”, който е на около 7 км. от село Баня. Освен че може да си направите пикник, може да видите Потопената църква, която е единствената постройка, запазена от село Запалня.


Четете още:

🔴 Първа репетиция на Поли Генова на сцената на "Евровизия" (Видео)

🔴 Как да прекараме празничните дни по Гергьорден

🔴 Пет причини да посетим Хисаря





Източник: citytrip





Коментари

горе