Емигрантите внасяли в бюджета на България и…? Айде по-полека



Във връзка с възникналите дебати относно сънародниците ни в чужбина и бомбастичните изрази, които се употребяват за техния паричен принос към бюджета на страната (аргумент, който е ирелевантен, когато се касае за граждански права), ще ви разкажа една история.
История за Стоян, който живее и работи в България и за Бежан, който живее и работи в чужбина. И двамата мъже на място, които дават на жените си по 1000 лв. на месец. Защо ли? Защото мъжете сме за това, да даваме на жените.
Бежан, който работи като мозъчен хирург или мияч на чинии, е работил съвестно в полза на чуждата икономика, спомогнал е за благосъстоянието на чуждата държава, увеличил е брутния вътрешен продукт на чуждата държава, напълнил е осигурителните фондове на чуждата държава, и изпраща на жена си в България 1000 лв. за харчлък.
Когато тя ги похарчи по молове и козметични салони, приносът на тези пари за българския бюджет е 166 лв.
Стоян, който работи като като мозъчен хирург или мияч на чинии в България, е работил съвестно в полза на българската икономика, спомогнал е за благосъстоянието на България, увеличил е брутния вътрешен продукт на България, напълнил е и осигурителните фондове на България и също дава на жена си 1000 лв. за харчлък.
Само че, преди да ги даде, Стоян е внесъл в бюджета на България 558 лв. Когато тя ги похарчи по молове и козметични салони приносът на тези пари за българския бюджет е още 166 лв. или общ размер 724лв.
Хилядата лева на Бежан носят на България 166 лв., а хилядата лева на Стоян носят 724 лв., плюс това че родната икономика и общото благосъстояние на народа ни растат. Бежан обаче е наричан „най-големия инвеститор”. Даже малко високомерно се държи и подчертава и възвеличава приноса си към България и го връзва с гражданските права.
Не е прав и в размера на приноса си, и в другото. Гражданските права, в частност изборните, нямат нищо общо с това кой колко е внесъл. Да, ама той и още няколко шумни хора го повтарят като мантра. Както и да е. Молбата ми е да кажем и една добра дума за Стоян, де.
—- —–
Коментарът е от профил във Фейсбук.
Бел. ред. - Годишно от емигрантите в България постъпват около 2 млрд. евро, според различни преки и косвени данни. Брутният вътрешен продукт е 44 млрд. евро. Според статистиката доходите на домакинствата в България са основно от заплати, пенсии, социални помощи (почти 85%), после наеми, дивиденти, а само 3,9% са в графата “други”, където попадат и пари от чужбина.

Михаил Хаджиянев, Фейсбук


Четете още:

🔴 Петко Сираков тушира три пъти турчин

🔴 И ние ти благодарим, Владо!

🔴 Крепостта "Баба Вида"





Източник: e-vestnik





Коментари

горе