Плаковски манастир "Св. пророк Илия"



Плаковският манастир "Св. пророк Илия" се намира на около 2км от Къпиновския манастир, затова те често са наричани "манастири-близнаци". Манастирът е разположен на около 20км от Велико Търново. Обявен е за паметник на културата в брой 51 на Държавен вестник от 1973г.

Манастирът е бил основан по време на управлението на цар Иван Асен ІІ (управлявал 1218-1241г). На днешното си място светата обител съществува от ХІІІв, като преди това се е намирала южно от сегашното си местоположение. Манастирът е бил разрушен през 1393г при османското нашествие. Възстановен е през 1450г, а многократно след това е бил опожаряван и отново изграждан.

Днес манастирският комплекс обхваща църква, жилищни и стопански постройки. Предполага се, че манастирската църква е била построена от възрожденския майстор строител Колю Фичето около 1845г. През 1856г Фичето изгражда и второто жилищно крило заедно с величествената 25,90-метрова камбанария. Известният през ХІХ век иконописец Захарий Зограф изографисва единствения стенопис в църквата - "Св. Илия на колесница". Майсторът зограф е автор и на някои от иконостасните икони в храма.

Свещеникът в манастира разказва историята на светата обител при интерес от страна на посетителите. Храмовият празник на Плаковския манастир е на 20 юли. Манастирът не предлага настаняване.


Четете още:

🔴 "Върви, народе възродени" ще звучи с 200 детски гласчета в Каварна

🔴 Тед Кочев: В Канада ми казаха, че мириша на чесън

🔴 Българска гимназистка получи почетно отличие на конкурса на Интел





Източник: opoznai





Коментари

горе