Балканска диета чисти от токсини



Балканската диета, която е в българската традиция на хранене, е най-мощният хранителен режим срещу токсините. Тя наред със средиземноморската е най-балансираният и здравословен начин на хранене, тъй като много от продуктите в нея са истинска метла за антиоксидантите и всички останали отрови в организма. Така, опирайки се на научни изследвания, характеризира балканската диета доц. Станислав Ханджиев - водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания и член на Европейската академия на науките по хранене. По думите му единственият недостатък на българите е, че не консумират достатъчно риба.

Лютеницата, червените чушки и лютивите чушлета са основни в храненето на сънародниците. Те са изключително богати на провитамин А, който не само има свойството да пречиства от антиоксидантите, но има и подчертано антираково действие. Освен това капсацинът в лютите чушки прави жегата през лятото много по-поносима. Затова неслучайно във френската кухня наричат българската лютеница антиоксидантна бомба, казва доц. Ханджиев.

Бобът, лещата и грахът, които са типични за нашата трапеза, спомагат за очистването на дебелото черво от гниещи остатъчни продукти и така възпрепятстват преминаването на отрови, макар и в малки дози, в кръвта.

Като единствен недостатък в българското хранене водещият диетолог посочва практиката да наблягаме на белия хляб вместо на черния, ръжения и този със семена. Ползата от грубото брашно, особено в комбинация с тиквени или слънчогледови семки, влияе добре на перисталтиката на червата. С тази комбинация те се очистват много по-бързо от отпадните продукти в тях.

Киселото мляко е другият огромен плюс в балканската диета. Ако то е истинско, с лактус бацилус булгарикус, се оказва идеалният продукт за очистване на токсините, тъй като действа още на ниво добри и лоши бактерии в стомаха. Ако към тези храни  добавим и повече плодове, но без банани, ще балансираме организма си, така че той от само себе си ще се очиства от отровите, поглъщани със случайно изяден неизмит зеленчук или пакетче фастфууд с повечко Е-та.


Четете още:

🔴 "Адидас" покани българка за главен дизайнер

🔴 В Белгия определиха българската баница за едно от най-добрите ястия в света

🔴 Почти 100% от завършващите в Босилеград гимназисти избират наш ВУЗ





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе