Чужденци пощуряха по БГ мавруда, рубина и памида



Чужденци пощуряха по българските вина от сортовете мавруд, рубин и памид. Позициите на родните еликсири се засилва не само в Европа, но и в Азия.

Сред феновете на напитката са Англия, Дания и Холандия, които значително увеличават консумацията й. Това стана ясно от думите на секретаря на асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова. Тя обясни пред dariknews.bg, че има интерес към виното ни и в Китай, въпреки че там основно се консумират трапезни и леки напитки от по-нисък клас.

"През последните дни масивите редовно се пръскат, за да предпазят гроздето от различни болести. Проблем има и с бързото и масово избуяване на треви и плевели, затова сме засилили агротехническите мероприятия", каза още Касабова. Според нея държавата трябва още по-строго да затегне мерките срещу сивия сектор във винопроизводството.

"Нека има домашно вино, но то да бъде само за лична консумация. Ако собственикът иска да го продава, нека се регистрира", настояха собствeници на изби.

Според експерти трудно може да се намери качествено българско вино на цена под 6-7 лв. бутилката. В цената му влиза стойността на самата течност плюс разходите за самата бутилка, етикет, тапа, процедура на съхранение и бутилиране, данъци, заплати и осигуровки.


Четете още:

🔴 Тауклиман

🔴 Д-р Скатов разказва как е покорил Макалу

🔴 Забраниха каруците и бурките в Сливен





Източник: Новинар





Коментари

горе