Учителка и ученичка донесоха награди от Сибир



УЧИТЕЛКАТА ПО ФИЗИКА НЕЛИ ГЕОРГИЕВА И ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКАТА ДЕНИЦА ГЕОРГИЕВА ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ – В. ТЪРНОВО, СПЕЧЕЛИХА НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ от Международна екологична конференция, която се е провела в Сибир. Двете са били единствените представители на България във форума, организиран от Министерството на външните работи на Русия, Комисията на ЮНЕСКО за Руската федерация и правителството на окръг Югра.

Домакин на форума е бил град Ханти-Мансийск, където са се събрали учители и ученици от осем държави – България, Русия, Армения, Молдова, Казахстан, Финландия и Словения. Повече от 120 представители от тези държави и от окръга домакин са представили свои разработки и презентации.

Великотърновската гимназия е участвала с презентацията на два свои проекта. Единият е посветен на търновските височини и дългогодишната изследователска дейност на учениците по описване и опазване на животинските и растителните видове в региона. Вторият е за Ивановските скални манастири и за откритата там пещера, в която се предполага, че е живял първият Търновски патриарх – Йоаким I. Откритието преди време направи възпитаникът на училището Иван Йорданов, който посещава единствения в страната ученически спелеоклуб, създаден от Евгени Коев, учител в училището. За своята откривателска дейност Иван беше награден от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Презентацията на двата проекта е донесла престижната награда за Нели Георгиева и Деница, които са получили и грамоти за най-активни участници във форума. Двете са стигнали до Сибир след предварително кандидатстване и са били допуснати от международното жури, което е оценявало ученическите проекти.


Четете още:

🔴 Стартира кампания за поставяне на българския флаг на хълма Трапезица

🔴 Храм "Света Петка Самарджийска" - София

🔴 Българските плажове са сред най-чистите в Европа





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе