Вижте как българчетата в цяла Америка отбелязват 24 май (ВИДЕО, СНИМКИ)



В училище ‘Родолюбие" в чикагското предградие Шилер Парк" отбелязаха Деня на славянската писменост с пеене на родния ни химн и рецититал на стихове за България, за братята Кирил и Методий и за святото дело на учителя. Всички деца бяха облечени в народни носии. В края на тържеството, освен че раздаде дългоочакваните свидетелства, директорът Лили Паслиева награди с медали и грамоти учениците, класирали се в конкурса за рисунка и викторината, посветени на живота и делото на Васил Левски.

Още едно училище със името "Родолюбие", този път в Синсинати, също отбеляза 24-то май. Тази година там завършват 16 деца и казват, че всеки следващ път тържеството им става все по-богато. Макар, че всяко дете е с различно ниво на владеене на български език, цялата група завършващи изпя няколко песни. Директорката на училището благодари за усилията на трите учителки и на родителите, които също участват активно в учебния процес.

* * *

Залата в учебен център "Знание" в Чикаго, където се събраха учениците от първи до осми клас, както и малчуганите предучилищната група "Знайко" , беше украсена от родители в типичния за България битов стил.

Positive Image Photography Inc.: LILI PASLIEVA &emdash; DSC_0113

Атмосферата, музиката, децата облечени в национални костюми, уханието на букетите с цветя, които децата стискаха в малките си ръчички за любимите учители, напомниха на гостите за празника, такъв, какъвто го празнуваме в Родината.

Positive Image Photography Inc.: LILI PASLIEVA &emdash; DSC_0101

 

Имаше много вълнуващи моменти, с които учниците показа колко са горди, че са българчета.
Гост на тържеството беше и поетесата Рени Недялкова, която специално написана за учениците от училище "Родна реч" пиеса "Св. Кирил и Методий", която децата изиграха с голям ентусиазъм. 

* * *

С близо едночасово представление учениците от театралното студио на училище „Христо Ботев" в Ню Йорк показаха колко добре владеят български език само дни преди Празника на славянската писменост и култура 24 май.  Пиесата „Подскачащата принцеса" беше показана предпремиерно в училището тази неделя. Публиката, съставена от ученици, родители и преподаватели, се забавляваше с отсроумните реплики от приказката и аплодираше начинаещите актьори.

Децата показаха завиден актьорски талант и перфектно владеене на майчиния език. За добрата визия на представлението допринесоха ръчно изработените костюми и декори, както и музикалното оформление. Училище „Христо Ботев" благодари на ръководителя на театарлното студио г-жа Христина Христова и се гордее със своите ученици - актьорите Дейна, Антъни, Полина, Александра, Дара, Ния и Мия!


Същинската премиера на пиесата „Подскачащата принцеса" ще бъде на 31 май в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк и с нея ще се отбележи и Денят на детето - 1 юни.

* * *

Българчетата в Шарлот изпратиха тази учебната 2015/16 с телевизионно предаване „Ура, ваканция".
Програмата започна с най-малките ученици на школото "Васил Априлов", които с дързост и патос изпълниха стихчета, за да ни напомнят за духа на най-светлия празник на славянската писменост и култура 24 май.

Учениците от 2, 4,5,6 и 7 клас разсмяха публиката с репортерски хумор и завидна увереност пред камерата. Те интервюираха родители от публиката относно днешното поколение. Дадоха много важни съвети на всички относно телевизия, пътна обстановка и най-доброто училище на света (БНУ "Васил Априлов").  

В музикалната пауза на предаването ентусиазираните музикални таланти, които през годината посещават извънкласния час по песни.  Кулминацията на завършването бе раздаването на удостоверенията от госпожа Илиана, госпожа Стефи и госпожа Пенка за успешно завършена година...до септември, когато очаква нови попълнения.

* * *

Учениците от училище "Джон Атанасов" в Чикаго получиха своите дипломи.

* * *

На 15 май училище „Христо Ботев" в американската столица Вашингтон отбеляза Деня на славянската писменост с две културни мероприятия - поетичен следобед „Изкуството в действие" и театър „Дуети".

Отначало около 30 участника се потопиха в образния свят на поетесата Анета Запрянова и отразиха интуитивните си усещания, породени от творчеството й, на бял лист с моливи и пастели. Младият пианист и композитор от руски произход Влад Швец се грижеше да задържи трепета на прелитащите строфи с музикални интерпретации. 

Театралната постановка на Театър 199 „Дуети" с участието на Владимир Пенев и Силвия Лулчева, представена по-късно същия ден в театралната зала на училището, пренесе зрителите последователно в четири различни вселени, обитавани от многоликата и вечна Любов!


Четете още:

🔴 Кръстът изгрява над Арбанаси

🔴 Жените в живота на Иван Вазов

🔴 103 годишният дядо Любен от Гинци знае повече от енциклопедиите за живота на селото





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе