Балове от старите ленти



18-годишната Стоянка Мутафова се разхожда из ливадите в Копривщица.

С какви танци се плъзгат по паркета на първия си бал 18-годишните Стоянка Мутафова и Татяна Лолова? Как се е въртял светът им по онова време? Какъв е най-яркият им спомен от абитуриентските имена? Двете слънца на Сатиричния театър се впуснаха по следите на изгубеното време и разказаха интригуващи истории пред „Монитор“. Специално за вестника албуми със старите снимки отвориха и други знаменитости.

Лолова с рокля от плат за балтон

Татяна Лолова обира точките в абитуриентската вечер с брилянтна рецитация! Толкова впечатлила учители и съученици с харизмата си от сцената, че никой не обърнал внимание на факта, че роклята й е съшита от дреб.

Ицко Финци мери колко са дълги краката на Татяна Лолова в спектакъла на Гриша Островски „Балът на манекенките“.

„Това са стари вълнени парцали, които се разчепкват на дарак и от тях се прави плат. През 50-те години от него шиеха хастарите на най-грозните селски балтони! Роклята ми беше сивкаво-зелена и тук там с нещо цветно“, разказа голямата актриса пред в. „Монитор“. Тя е възпитаничка на Седма гимназия, наричали я „детето на училището“, любимият й предмет бил математиката, макар представянето й в науката на числата да било на приливи и отливи. Боготвори учителката си по литература Анастасия Балабанова, която била приятелка на мастития критик, преподавател по западноевропейска литература в Университета и редактор на „Литературен глас“ Д. Б. Митов, съпруг на детската писателка Калина Малина.

„Сия Балабанова постоянно държеше да рецитирам, помня, че в последната година на завършването почти през цялото време бях заключена в директорския кабинет да уча поеми“, връща лентата актрисата. Така блеснала и на бала. Нямала и грам притеснение от облеклото си. „Тогава времената бяха други, тоалетите ни не бяха толкова разкрепостени, но бях красива и щастлива като всяка абитуриентка“, казва актрисата.

По онова време, а и години по-късно, тя се носела „пет за четири“, по собствените й думи, и изобщо не обръщала внимание на дрехите си. „Всъщност роклята ми трябваше да бъде красива, от много приятно имприме. Леля ми успя да купи плата, две сестри - стари моми, трябваше да ушият роклята, но не успяха да я завършат. А не беше и топло“, обяснява Лолова използването на хастара за балтон като план Б.

Понеже тези дни беше в провинцията, тя не успя да „изрови“ абитуриентски снимки от старите албуми. Разказа ни обаче, че заслугата да започне да обръща внимание на тоалетите си е на сценографа Асен Митев, който скицирал специално за нея умопомрачителни тоалети. „Той ме направи красавица и публиката ме възприе така, не просто като смешната Лолова. А един ден Коста Цонев ме попита „Знаеш ли приказката за грозното патенце? Ти си този лебед!“, спомня си с усмивка Лолова. До ден днешен тя продължава да държи титлата „най-дългите крака на Сатирата“.

 

Мутафова виела като сирена

Стоянка Мутафова в първите си години като звезда на Сатиричния театър.

Стоянка Мутафова не разказва истории от абитуриентския бал – през 1940-а, когато завършва Класическата гимназия, няма такава традиция. А и България, макар още да не е влязла във войната, живее с усещането за неизбежност. Г-жа Стихийно бедствие, както я наричат почитателите й по името на един от коронните й спектакли, била отличничка по всичко. Математиката й е най на сърце, номер 1 е и в латинския. „Цял живот ми натяква, че е имала шестици по всичко за разлика от мен“, разказва дъщерята на актрисата Мария Грубешлиева.

Тя ни предостави снимка на 18-годишната Стоянка. Вижда се, че на младини актрисата е била слабичко момиче, за което поляните са роден дом, а вятърът - приятел. Кадърът е правен в Копривщица, където семейството на писателя Константин Мутафов и преподавателката по латински Екатерина Мутафова ходи на почивка.

Една от любимите ученически лудории на Мутафова е как заедно с приятелката й Лена Иванчева се качили на покрива на Класическата гимназия и виели като сирени. Разминали се само с мъмрене.

А дъщеря й Муки припомня друга история, когато комедийната прима била на 4-5 години: „Баща й я е водел в някакво кафене и веднъж тя затанцувала на музиката. Хората помислили, че е самичко дете, което обикаля, и й дали парички. А тя отишла при дядо ми и му дала стотинките. Той й казал: „Браво, това ти е първият хонорар!“

 

Орлин Павлов останал без дама, вързала му тенекия

  Балът на Орлин Павлов бил в  

Веселба със задружния клас и едно момиче, което трябвало да го придружи като дама на бала, не дошло - това са двата най-ярки спомена на Орлин Павлов от абитуриентската му вечер. Поп певецът завършва 22-ро СОУ в столицата в паралелка с театрален профил. Не се суети особено около избора на тоалет, защото при мъжете кройките на моделите не позволяват кой знае какво развихряне на въображението, а и основният избор на пазара се свеждал до две марки. Бившият фронтмен на "Каффе" избрал костюм от колекцията на Denyl, затегнал вратовръзка и се отправил към ресторанта на хотел "Кемпински", където се събрали съучениците му. Афтърпартито било в "Ялта". "Дамата ми трябваше да се включи в цялото приключение именно там, но тя взе че не дойде. Стана ми тъпо и аз си тръгнах по-рано", споделя Орлин. И до днес той си спомня с особен сантимент за класната си г-жа Стоичкова, която водела български език и литература. Като тийнейджъри, обсебени от магията на физическия театър, пантомимата и оперното пеене, те били доста разсеяни и неглижирали всички останали "традиционни" предмети. "Тя обаче успяваше да ни мобилизира така, че да седнем да почетем. Страхотен човек!", казва певецът.

 

Откраднали парите за рокля на Есил Дюран

Есил Дюран отишла на бала си с автобус.

Първата сума, която Есил Дюран заделила за рокля, била присвоена от джебчии, докато обикаляла по магазините в родния си град Хасково. Кражбата не я съкрушила и певицата решила да поръча тоалет по свой модел – с големи рамене и много широк колан, който да подчертае талията й. „Силуетът му беше шанелски. Най-лошият момент бе търсенето на обувки от битака. Намерих едни синьо-бели, които боядисах черни с вакса. После беше много екстремно да намеря моя номер чорапогащник и си купих един, който ми беше голям, непрекъснато се свличаше. На първия половин час от бала обаче извадих късмет и едно момче го изгори, без да иска с цигарата си. Хвърлих го в кофата моментално”, разказа за „Монитор” Есил. Тя имала два бала – единият с класа, с който шест месеца карали професионална квалификация по кожена галантерия в Димитровград. Там Есил се научила да шие чанти. Единственият й спомен от тази забава е, че отишла с автобус. На „основния” си бал обаче среща любовта. „Аз съм от хората, които нямат ученическа свалка. Накрая на бала от изневиделица се появи едно момче да ме покани на танц. После дойде една сутрин с нежно намятане на сако, едни разговори ... Първата целувка, разбира се, дойде много по-нататък, но беше много романтично!”, спомня си Есил. Най-добрата джаз изпълнителка в попфолка е благодарна, че е завършила средно образование в периода на Първа програма и Кореком. „Не бяхме презадоволени като младите хора днес. Нямаше я тази психоза, която цари в момента, тази демонстрация на хиперлукс. Беше идеалистично и спокойно. А днешните абитуриенти, ако не се тагнат във Фейсбук, все едно не е било и нищо не са преживели, което е ужасно тъжно! Щастлива съм, че съм дете на соца, защото сега знам 2 и 200.”, категорична е Есил.

 

Дидо от D2 отишъл с токчета

В разгара на абитуриентския купон Дидо ранил с тока си босия крак на едно момиче и го пратил в болница. Половин година по-късно двамата станали гаджета.

С костюма на баща си и обувки с ток, досущ като тези на латинотанцьорите, отишъл на бала си Дидо от D2. За разлика от повечето му съученици, чиито спомени от заветната вечер се въртят около събирането на ризи и бельо от кръчмите по парти маршрута им, неговата история е свързана с инцидент. В разгара на купона настъпва босия крак на момиче и завъртайки тока си, я праща директно в болницата за шев. „Шест месеца по-късно тя стана първото ми гадже и всъщност първата ми сериозна връзка. Бяхме заедно две години, ходихме на студентска бригада в САЩ”, разказва певецът. Дидо завършва Математическа гимназия във Видин, а любимият му учител е именно този, който борави с цифрите и формулите. Казва се Валери Цветков и е бил съученик на баща му, с когото са търкали чиновете в същото училище. Днес Дидо е сред най-ярките фронтмени в БГ рока, но тогава основната му сила не е била в музиката, а в точните науки, особено в химията и биологията.

Мис България 2014 мери дансинга със сестра си

Симона със своята сестра близначка Даяна на бала им в Монтана.

Носителката на титлата „Мис България 2014“ Симона Евгениева свързва бала си с танцов маратон до първи петли. Хубавицата има сестра близначка – Даяна, по-голяма от нея с пет минути. Двете завършват Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия в родния им град Монтана и не си приличат както визуално, така и по характер. Въпреки това избрали еднакви тоалети за голямата вечер. Като деца се конкурирали в белите, а като абитуриентки премерили силите си на дансинга и се обзаложили коя ще захвърли токовете си първа. Даяна се предала още след първата наздравица и продължила боса по асфалта. „Любимият ми предмет беше физика. Учителят ни Николай Николов бе много добър и начинът, по който преподаваше, ме караше да влизам с огромно желание в часовете му. Не съм пропускала. Харесвах и математиката, защото и там всичко е точно и ясно, имаш формули и закон, никакво място за импровизации”, обясни за „Монитор” Симона. В края на този месец тя ще се дипломира като бакалавър по стопанско управление, след което ще кандидатства по европрограми за млади фермери. Мечтата й е да открие своя мандра и ферма за коне.

Билалов – красавецът на випуска

Михаил Билалов в абитуриентската вечер заедно с майка си Анна Костова.

Михаил Билалов е бил сред най-атрактивните ергени на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ в София. Макар да е израснал по сцените на театрите в страната и предимно в Бургас, защото майка му Анна Костова е актриса, той завършва престижното столично училище. На бала си е бил елегантен и фин, както може да се очаква от специфичния му натюрел. Съучениците му го подкачат в коментарите си във Фейсбук, че е oбeкт нa cepиoзeн момичешки интepec. „Ceгa paзбиpaм зaщo тe xapecвaxa мaцĸитe“, „Exe, ĸaĸвo гaджe caмo“, занасят го те.


Четете още:

🔴 Поклонници пият от Гълъбичката на Кръстова гора

🔴 Стотици в село Българи за Нестинарския празник

🔴 15 години от ликвидацията на БГА „Балкан”





Източник: Монитор





Коментари

горе