Швейцарците казаха "не" на безусловния базов доход.



Около 78% от имащите право на глас швейцарци са гласували против въвеждането на т.нар. “безусловен базов доход”, показват предварителните преброявания от провелия се днес референдум. Припомняме Ви, че народното допитване бе ориентирано към създаването на нов вид социално подпомагане, според което всеки пълнолетен гражданин на страната да получава по 2 500 швейцарски франка (приблизително 2 250 евро) на месец, независимо дали работи, учи, или си стои у дома.

Безусловният базов доход (ББД) е форма на социално подпомагане, която гарантира минималния необходим доход за издръжката на всеки един гражданин на дадена страна. Идеята далеч не е нова, първи подобни опити са правени в САЩ през 18-и век. Но в началото на 21-ви век отново излиза на дневен ред в редица европейски страни.

В края на миналата година горната камара на швейцарския парламент се противопостави на въвеждането на базовата издръжка, която ще струва на държавата над 200 млрд швейцарски франка годишно. Притесненията са, че отпускайки средства на всеки пълнолетен член на обществото ще увеличи драстично броя на безработните, които няма да допринасят за икономиката.

Подкрепата от страна на швейцарското правителство бе много малка, но предложението събра необходимите 100 000 подписа за провеждане на референдум. Очевидно обаче, болшинството от швейцарците подкрепят мнението на специалистите, че гарантираните доходи ще “скъсат връзката” между свършената работа и възнаграждението, което от своя страна би имало негативни последици върху обществото, предава BBC.


Четете още:

🔴 Ето защо тялото ни започва да старее на 20-25 години

🔴 Гласувайте за проекта за спасяване живота на пчелите (ИНСТРУКЦИИ)

🔴 Възможно ли е всеки да получава пари от държавата, без да работи?





Източник: poligraff





Коментари

горе