5 черноморски райски кътчета в България



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни, архитектурни и културни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея.

Затова в този материал ще се спрем на 5 изключително интересни, а някои от тях и малко познати, плажа по северното и южното ни Черноморие.

Плаж Силистар

Плаж Силистар

Плаж Силистар

Ако трябва да опишем това място с една дума, то това би била безспорно – рай. Надали има друг толкова красив и спокоен плаж по Българското Черноморие, какъвто е Силистар. Намира се на километър от пътя, който свързва Резово и Синеморец и е разположен в едноименната защитена местност, която пък е част от територията на природен парк Странджа.  Буйните вълни, искрящо сините води и мекият и ситен пясък ще Ви омагьосат и ще чакате с нетърпение следващите летни дни, за да имате възможността отново да се потопите в тази атмосфера. Пътувайки натам може да посетите и природния феномен Беглик Таш, който е в непосредствена близост до Резово. За да не мислите, че сме пристрастни, просто ни послушайте и посетете това неземно място.

Плаж Велека

Устието-на-река-Велека

Устието на река Велека

 

Следващата ни спирка отново е в района на Южното Черноморие – плаж Велека. Намира се в курорта Синеморец, по устието на река Велека. От едната страна на плажа може да се любувате на буйните вълни и златистия пясък, а от другата – от страната на река Велека – на скали и безкрайна зелена шир – каква симбиоза! Тук няма да намерите типичните плажове от Българското Черноморие – тези с безбройните шезлонги и чадъри – тук ще намерите тишина, спокойствие, ще забравите за времето и цивилизацията, която е само на километър от Вас.

Заливът Болата край нос Калиакра

Заливът Болата край нос Калиакра

Заливът Болата край нос Калиакра

Следващото райско кътче, което ще Ви предложим да посетите през идващите летни дни, е местност Болата. Заливът се намира в северната част на нос Калиакра и е единственият пясъчен плаж в този район, който пък е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра.  От двете страни на плажа има скални масиви с издълбани в тях пещери, където са открити останки от антично селище, свидетелстващо за живот от 400 г.пр.Хр. Именно тук, изкачвайки се по северната пътека, пред Вас ще се открие и неописуема гледка към нос Калиакра. Силно препоръчваме и на авантюристите, защото е подходящ за гмуркане.

Маслен нос

плаж Маслен нос

плаж Маслен нос

 

Маслен нос или може би последният почти недокоснат плаж по Българското Черноморие. На около 3 км от Приморско, тръгвайки по черния път, ще се озовете на място, където вълните ще Ви посрещнат бурно, а Вие ще се чувствате сякаш сте единственият гост на това приказно кътче.  Ако се натъкнете на някои рибар задължително го попитайте за легендите, които витаят около това място, защото наистина са изключително интересни и многобройни. Също така, препоръчваме Ви да не изпускате възможността да опитате рибената чорба, която я приготвят местните рибари. Точно на брега на плажа се намира и малкият параклис, посветен на пазителя на рибарите – Свети Никола. Ако пък обичате да се гмуркате и да се наслаждавате на морското дъно – надали има по-добро място от Маслен нос, тъй като той е „пазител” на страхотни живописни подводни скали.

Плаж Крапец

плаж Крапец

плаж Крапец

Последната ни спирка по Българското Черноморие ще бъде малкото рибарско селце Крапец. Намира се на около 10 км от Шабла и на 90 км от Варна. Известно с пясъчните си дюни, селцето сякаш настанило се удобно на брега е заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера . Притежател на плажна ивица от 6 км и ситен пясък, Крапец бързо ще Ви спечели за свой посетител и за следващата почивка. Няма по-подходящо място за любителите на риболова, тъй като Само на километър е Дуранкулашкото езеро, което изобилства с шаран, сом, каракуда, раци и дори змиорки.

С тази статия Ви предлагаме няколко дестинации, подходящи за предстоящите летни дни. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал не мислим, че сме изчерпали богатството, което ни предлага нашето Черноморие.


Четете още:

🔴 Христо Димитров от ансамбъл "Българе": На 46 г. и 113 кг съм. Още танцувам, но е същото като бенефиса на Стоичков - после едва дишаш

🔴 Роден е Освободителят на България

🔴 Стамен Григоров – лекарят, който разгадава тайната на българското киселото мляко





Източник: Bulgarian History





Коментари

горе