Търновка е единствената българка, приета да учи в най-престижната балетна академия



Великотърновката Алиса Узунова е единствената българка, която е приета да учи в най-престижната балетна академия “Агрипина Ваганова” в Санкт Петербург. Специалистите там са оценили високо таланта ѝ и са я приели, въпреки че е само на 14 години. Правилото на академията е да приема студенти от чужбина само ако са навършили 16 години.
Родителите на Алиса са бесарабски българи, които идват да учат във Великотърновския университет. Майка ѝ Алина завършва иконография, а баща ѝ – Валери, история. Малкото момиченце започва да се занимава с класически балет във Велико Търново, когато е само на 4,5 г. Първата ѝ учителка е Елица Филева, която забелязала, че  Алиса има голям талант.
През 2007 г. Алиса се мести с майка си да живее в Брюксел, където продължава с балета. Обичта ѝ към изкуството е толкова силна, че на 12 години кандидатства в Кралска балетна школа в Антверпен (Royal Ballet School of Antwerp) и живее там в интернат, далече от родителите си. И там забелязват нейния талант и я преместват с един клас нагоре, за да учи с по-големите.
През 2014 г. Алиса започва Интензивна професионална подготовка в Международното балетно училище в Брюксел, където се занимава само с балет. Всеки ден тя тренира от 9 сутринта до 5 вечерта със студенти от цял свят, които са на 19-20 години. От малка Алиса мечтаела да учи в най-добрата балетна школа в света – балетната академия “Агрипина Ваганова” в Санкт Петербург, където приемът се осъществява много трудно.
Подготвяйки се за изпита, Алиса взема уроци в Брюксел и от Диана Блажиева, която е завършила балетна режисура в консерваторията в Санкт Петербург. Майка и дъщеря са категорични, че това е най-добрият педагог, с който талантливото момиче е работило до сега.
Алиса сбъдва мечтата си на 25 април, когато е приета в балетната академия. Много сме щастливи, защото едно дете постигна своята голяма мечта, споделя развълнувана майка ѝ. Според нея е изключително важно децата да имат мечти и да се стремят към тях. “Алиса положи много труд, за да стигне до тук, но няма нищо по-хубаво от това, когато едно дете има стремежи и работи, за да ги постигне. Ако повечето деца стигаха до мечтите си, светът щеше да е по-добър”, категорична е Алина.
По думите ѝ е важно родителите да открият таланта и любовта на детето си и да го подкрепят с всички сили. Веднъж в училище питали Алиса, ако не стане балерина, каква ще бъде, какъв е нейният план Б. Тя отговорила: “Аз имам само един план, да стана балерина и ще стана! Затова нямам план Б”.
В. АТАНАСОВА, сн. личен архив


Четете още:

🔴 Легендата за Розовата долина

🔴 Тома Томов: "Идва времето на нов вид цивилизация – една част от хората ще се самоизолират, а другите ще бъдат биомаса"

🔴 Яйлата - дива и красива





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе