Адвокат: Глобата от 40 лв. в градския транспорт е незаконна!



Глобата за нередовни пътници в градския транспорт е незаконна. Единствената предвидена от закона санкция за такова нарушение е 10 лв. Това заяви по Нова телевизия адвокат Валентина Каменарска в коментар за новата глоба за нередовни пътници от 40 лв., която влезе в сила в столичния градски транспорт.

"Глобата за нередовни пътници в градския транспорт е незаконна. Това не е мое мнение, а константна практика на съда от 2010 г.", категорична е юристката.

Каменарска обясни, че Софийският районен съд е отменил наказателните постановления, издадени от Столична община.

"Мотивите на съда са, че тези актове противоречат на Закона за автомобилните превози. Според него глобата при вътрешни градски превози е 10 лв., а за междуселищни - 30 лв. Единствената глоба, която предвижда законът, е 10 лв.", подчерта адвокатката.

Юристконсултът на на Центъра за градска мобилност в София Георги Георгиев обаче не е съгласен с тези твърдения. "Установеният максимален размер на глобата е последен вариант, с който може да бъде санкциониран неизрядният пътник. Когато ви хванат да пътувате гратис, вие можете да си купите "наказателен" билет". Този вид билет всъщност не е глоба", контрира той.

 

Георгиев допълни, че "това не е негово мнение, а константна практика на съда от 2010 г.


Четете още:

🔴 Демирева вече е №2 в световната ранглиста

🔴 Проучват огромно светилище Хасара

🔴 На какво ни учеха в детската градина





Източник: iNews





Коментари

горе