Разкриват акропола на Перперикон



70 души ще работят цяло лято на обекта

Екипът на проф. Овчаров разполага с 220 000 лева

Разкопките ще продължат до септември включително

При разкопките на Перперикон това лято окончателно ще бъде разкрит целият акропол на древния град, съобщи на пресконференция ръководителят на екипа професор Николай Овчаров.

Той даде брифинга по случай старта на Археологическо лято 2016 в тракийското светилище.

Овчаров разясни, че за работата от държавния бюджет са отпуснати 220 000 лева.

„Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Ако парите не достигат, ще се разчита и на сумата, която община Кърджали всяка година отпуска в размер на 20-30 хиляди лева. Екипът започва работа със 70 души, предимно от околните на древния град села, като се очаква те да достигнат 85“, посочи още Николай Овчаров.

Той припомни, че това е поредната кампания. Този път ще се работи по северните части на Перперикон - портата и крепостта от север.

„Ще действаме и в южното предградие на скалния град, където миналата година открихме голяма цистерна за вода. Тя е само част от голяма структура, която се развива от юг“, каза археологът.

Според него голямата цел е да се приключи с акропола, защото така община Кърджали ще може да кандидатства с проекти по различни програми от новия програмен период на Евросъюза, който приключва през 2020 г.


Четете още:

🔴 Капитанът на ансамбъла: Това, което се изсипа върху нас, беше жестоко (видео)

🔴 Спомен за Кина Двулевката

🔴 Приказка за едни загубени пари, за човечност .. и още нещо





Източник: Труд





Коментари

горе