Архитектурен резерват - село Арбанаси



Въпреки, че днес село Арбанаси се свързва с луксозни хотели и високи цени на имотите, то все пак представлява един забележителен архитектурен резерват със своите над 140 възрожденски къщи.
 
Непосредствената близост на село Арбанаси до Велико Търново, както и невероятната панорама, която се открива към крепостта 'Царевец", привличат многобройни български и чуждестранни туристи. Тук те имат възможността да се докоснат до българската история и духовност, да се възхитят на архитектурните творения на арбанашките майстори.
 
В Арбанаси е създаден, т.нар. архитектурен тип – "арбанашка къща". Той е в резултат на доброто стопанско развитие на селото от началото на XVI в., когато забогателите арбанашки търговци започват да строят големи къщи с допълнителни пристройки, съобразно нарасналите си потребности.
В началото на XVII в. в селото вече има около 900 големи къщи с вътрешно пространство от 200 до 250кв.м. Арбанашките къщи са масивни и дворовете им са оградени от дебели и високи каменни дувари. Външните порти са големи и подобно на входните врати са направени от масивно дърво, предимно дъб или бряст.
 
Всички къщи имат изключителна функционалност, като са обособени жилищни, домакински, приемни стаи, стая за родилка, стая за гости, складови помещения и изби. В някои къщи има и скривалища.
Всички стаи се отличават с просторност и добра осветеност, като таваните и ъглите са семпло изрисувани, а интериорът е украсен с дърворезби и гипсови орнаменти.
 
Едни от най-забележителните архитектурни паметници са Костанцалиевата, Кандиларовата, Хаджикостовата, Хаджиилиевата, Чамуровата къщи, също така родната къща на Иларион Драгостинов. Ценни архитектурни забележителности са и няколкото типични за Арбанаси чешми – Пазарска, Коконска и др.
 
Архитектурни и духовни паметници на културата са и Арбанашките църкви – "Св.Архангел Михаил и Гавраил", "Рождество Христово", "Св.Димитър", "Св.Никола", "Св.Георги", "Св.Богородица" и "Св.Атанас". Най-старата от тях-"Рождество Христово" е построена през XV в.

Арбанашките църкви се отличават със своята богата вътрешна украса. Стените и сводовете са красиво изографисани. Иконостасите, троновете и дървените ритуални дърворезби са позлатени.

© снимки : Асоциация на българските села
 


Четете още:

🔴 Баба Тонка – Майка на безстрашието

🔴 Земята на Орфей в златна есен

🔴 Архитектурен резерват Широка Лъка





Източник: abv-selo





Коментари

горе