Излагат сърцето на Иван Вазов в къщата му музей (видео)



От днес до осми юли включително стъкленица със сърцето на Иван Вазов ще може да се види в къщата му музей, която е на ъгъла на улиците „Иван Вазов“ и „Г.С. Раковски“.

„Случаят е специален“, разказва ни Мирела Иванова, главен уредник на къщата музей „Иван Вазов“. „Предстои 166-ият рожден ден на поета и тъй като любопитството към сърцето му е огромно, ние решихме да го изложим за една седмица.“

Сърцето на великия български поет е било на показ в къщата до 1985-та година, но след това от музея сметнали, че е по-добре експонатът да се прибере. Любопитството на хората обаче през годините не стихнало и мнозина питали за ценната стъкленица.

А как сърцето на Дядо Вазов се е озовало в нея?

Източник: Антон Меляков/Vesti

„При аутопсията се взема решение от лекарите и от министерство на просвещението да бъдат съхранени сърцето и мозъкът на поета. Близките и съвременниците му, струва ми се, взимат това решение, да съхранят част от неговата тленна плът, защото всички са удавени в една невероятно скръб“, казва Мирела.

Тя таи у себе си надеждата, че всички, които видят  сърцето на Вазов, ще видят и съхранената духовна атмосфера в неговия дом, както и че ще намерят „повече от един смисъл в съществуването на този музей“.


Четете още:

🔴 17-годишно момче издава книги за българската история

🔴 Дърво за огън /Николай Хайтов/

🔴 Строим първата българска църква в Африка





Източник: Вести





Коментари

горе