Тайната градина за добро



Смолян, кв. "Горно Райково". Къщата гледа към пътя. Стопанката - болна, сама и не се показва. Зад дома й по стълба се слиза в закътана градинка. Там шетат 3 момичета – Полина Върбанова, Натали Папучарова и Жулиета Крапчикова. Седемнадесетгодишни, от гимназията с преподаване на чужди езици „Ив. Вазов” в града. Догодина, живот и здраве, абитуриентки. Сега са старателни ученички, амбициозни спортистки и по желание градинарки. Тяхна е инициативата младежи да правят биоградини на самотни възрастни и болни, при възможност да им оказват и друга помощ.

Поли си спомня как написали проекта и направили благотворително парти – събрали около 200 лв., а съседите на болната им предложили да се заемат с нейното дворче, момичетата не са я и виждали. Буренак, като отишли, било като в джунгла, жената не се движи, та зеленчуци ще гледа. Разчистили треви и храсти, обърнали пръстта, направили лехи. Засадили тиквички, картофи, боб, краставици, домати, чубрица, моркови, лук.

И едно нещо, чието име Поли не знае. Мисля си, че е добро, но дали има такава билка... А маникюрът не им ли пречи в работата? Момичето се усмихва, няма маникюр, нали тренира баскетбол, ски. Пуснала едно време, неволно одраскала съотборнички и вече скъсява ноктите, както и другите градинарки.

Откъде намират време за спорт, учене, купони, че и за земеделие да остава, чудя се. Твърдят, че е въпрос на организация. Освен домашните задължения и уроците Поли ходи и на пеене. Един път седмично пеене, един път – в градината, като си помага от предишния ден. До "Горно Райково" с Жужка карат колела, Натали – не, но е 40 минути пеша от центъра на града.

Ваканцията няма да попречи на ентусиастите, макар че и сега като през зимата ще работят – вероятно като сервитьори или аниматори. Поли мечтае и за висше образование, свързано с туризма. За това лято обаче трите приятелки са сигурни: ще имат време и за море, за екскурзия, за градината – несъмнено.

На лехите е забавно, трите са неразделни от деца, пък имат и помощници. Съседите дават инструменти, вода за поливане, майката на Натали е главният им съветник кое как да отглеждат, има и момче от гимназията, което се е включило в инициативата. Желязко е от Смилян, село, прочуто с произвеждания боб, и момчето знае много за земеделския труд, често той казва как да се справят с проблеми. Вярно, за участие се записали още 39 момичета, но засега само момчето се отзовало. Може би догодина... Като приберат продукцията от градинката, ще оставят половината за собственичката, другото ще продадат. С парите ще закупят нови сечива и семена, не мислят да се отказват от идеята. Сигурни са, че ще намерят пазар за зеленчуците и подправките, чубрицата им е почти готова. От гостувания при баба си Поли се е научила да различава поникналите листенца на какви растения са, как да чисти плевели, да окопава и още много неща, които сега са й от полза. Живеем в блок и вкъщи имаме много цветя, казва момичето, но те са на мама – сади ги и се грижи за тях, а в нашата градина ние ще видим дали можем да направим нещо хубаво, да помогнем на друг...


Четете още:

🔴 Изповед /Елин Пелин/

🔴 Колко струваше саламът едно време

🔴 Най-предпочитаната страна за българския емигрант





Източник: Новинар





Коментари

горе