Държавата, това не е Рашидов



Политиците винаги са изкушени да се бъркат в делата на медиите. Да имаш независима трибуна, която достига до много хора, и от която могат да те плюят, е кошмар за всеки с власт. Затова на много места, далеч не само в "новите" демокрации, политици опитват и често успяват да повлияят на журналистите.

Повечето пъти, включително в България, това не е видимо за публиката - то става по задни канали. Но понякога, като в случая с Вежди Рашидов и БНТ, някои от тези елементи, които толкова често се използват, изплуват на бял свят.

Министърът на културата реши да порицае обществената телевизия заради предаване, в което експерти отправят критики към опазването на културното наследство. В правото си на отговор, прочетено в ефира на БНТ, Рашидов се обръща към водещия Георги Ангелов с думите "съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

Рашидов, вярно е, има причина да недоволства. В предаването от 30 юни, в което не беше потърсен за отговор или мнение, той беше наречен от един от гостите "министър, който стана милионер първия мандат, а сега ще стане милиардер... синът му ще си купи хотел в Давос". Поводът за темата в "Денят започва с култура" беше гласуваното от парламента изменение на Закона за културното наследство, където (доста противоречиво) бяха дадени правомощия на общините да решават кои местни обекти да бъдат изменяни или дори разрушавани, вместо както досега - Институтът за недвижимо културно наследство да се изказва по случаите. Рашидов няма общо с гласуваното в парламента решение, освен че неговото министерство откровено замълча при дебатите, въпреки мнението на експертите, че това е лоша промяна, която ще позволи повече случаи като онзи в Пловдив със съборените тютюневи складове. Също така, когато нападаш някого така откровено и лично с обвинения в корупция, е добре да му дадеш шанс да отговори.

И именно в отговора е проблемът. Позицията на министъра на културата, която е пристигнала в БНТ, говори за толкова много сбъркани неща в отношенията медии-държава, че изглежда има нужда от опреснителен курс по основите на демокрацията. Така че, ето накратко.

Първо, изобщо е скандално, че Рашидов предполага, че понеже бюджетът издържа БНТ, то телевизията е длъжна да защитава по някакъв начин държавата в лицето на нейните министри, депутати и закони. Хубаво е да се припомни: основна цел на всяка медия е да търси истината и да я дава на своите зрители или читатели. Всичко останало е подчинено на тази цел. Ако има някаква причина държавата (в лицето на всички нас, а не на някой министър) да издържа телевизия и радио, то не е, за да има къде да тръби за своите успехи, или да дава екранно време на министри, а за да е сигурно, че на медийния пазар винаги ще остане глас, който не е подчинен на идеята за печалба, а на идеята за обективност. Дали и как БНТ се справя с тази задача, може да е въпрос на спор и Рашидов е свободен да има своето мнение по него, както и да иска участие. Но не под формата на институционално "припомняне" за финансирането.

Второ, подмятания като "отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема" са просто вбесяващи. Ако Рашидов знае за някаква незаконна или нередна практика, извършвана в полза на частни лица с държавни пари, то нека да говори повече по тази тема, разбира се. Също така, може би е редно да направи нещо, за да прекрати такава практика. Но това не е въпрос между него и Георги Ангелов, а е между всички нас - един представител на властта подмята за неща, които знае и които май не са много редни, но той ще си мълчи, ако и водещите си мълчат. Това е сделка, от която губим всички, защото е именно моделът на скрити зависимости, от който се опитваме да избягаме.

Не е без значение и глаголът "отглеждаме". Той е част от идеологемата "построих ви, дадох ви" на Бойко Борисов и въплъщава идеята за "държавата - това съм аз". Държавата, която съществува благодарение на данъците и труда на милиони хора, е избрала да въплъти част от властта си в министъра. Той е временно на този пост, назначен е там от волята на избирателя и няма моралното право да използва този факт като аргумент в лична полза.

Темпераментът на Вежди Рашидов е добре известен: преди време той също така агресивно обиди хорист на "Йоан Кукузел", който недоволстваше за неизплатени хонорари и след това се извини писмено. В случая с БНТ, писменото извинение няма да е достатъчно.


Четете още:

🔴 Специална транспортна схема за Роженския събор за улесняване на трафика

🔴 ″Ще се върна в България, каквото и да ми струва″

🔴 Св. Йоан Златоуст за истинското богатство





Източник: Капитал





Коментари

горе