Тайните за дълголетие на българските столетници!



Прочутият руски учен Иля Мечников изучавал хранителните навици на българите и се убедил, че тяхното изключително дълголетие се дължи на специална диета. Добре известно е, че българите консумират повече кисело мляко, отколкото всички други народи в света.

Мечников смята, че изобилното и постоянно използване на кисело мляко, кефир, йогурт и т.н. помага за предотвратяване на гниенето в дебелото черво и последвалото от това самоотравяне – и така подобрява здравето и удължава живота. Българите са живо потвърждение на теорията на Мечников, броят на столениците е относително по-голям от всяка друга цивилизована нация. Според статистиката те имат 1600 столетници на всеки милион, срещу 7 в САЩ.

 Съществува обширна литература, която поддържа тезата, че киселото мляко е подмладяваща храна. Следва да се отбележи, че айрянът, консумиран от българските столетници, не се прави от краве, а от овче или козе мляко. Добре известно е, че здравните и подмладяващи качества на овчето и козето мляко превъзхождат тези на кравето. Протеинът и минералната композиция на овчето и козе мляко са по-близки до тези на човешкото. Козето мляко съдържа антиракови и антиартритни фактори, които обясняват качеството му на продължител на живота.

 Киселото мляко не е единствената тайна на българските столетници, за дълъг, здрав живот. Проучванията върху начина им на живот и хранене разкриват, че те поддържат много други здравословни навици:

 

-> Повечето от тях са вегетарианци, които не изключват млякото от храната си. Тя се състои от прясно отглеждани зърнени храни, свежи

 зеленчуци и плодове от собствените им градини. Те консумират много малко месо и само около 3-4% от всички дълголетници се хранят с месо.

-> Повечето български столетници са пчелари  и използват много мед. Обилно консумират ферментирали храни – особено кисело зеле.

-> Почти всички ядат слънчогледово семе, като съществена част от диетата им.

-> Те живеят „близо до природата”, следват природния ритъм на работа, хранене и спане; обикновено са бедни и не могат да си позволят да преяждат; занимават се с усилена физическа работа.


Четете още:

🔴 Историята на една мечта: Да направиш ботаническа градина в дядовата къща

🔴 Напълнява ли се наистина от пастата?

🔴 Дневен хороскоп за събота-РИБИ Хубав шанс, ВОДОЛЕЙ Добър ден за реализация, КОЗИРОГ Освободете се от напрежението ...





Източник: bradva





Коментари

горе