Въвеждат строг режим за продажбата на храните у нас



Министрите одобриха създаването на Национален съвет по храните. Той ще представлява постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектор храни.

В новосъздадения орган ще включат представители на всички заинтересовани страни. Предвижда се процедура за регистрация и одобрение на всички обекти за производство.

Новосъздаденият орган ще координира държавната политика в сектор храни по най-строгия начин. Ще се следят условията и редът за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни, регистрацията на транспортните средства за превоз на храни от неживотински произход и др.

Практиката за контрол до момента се оказва крайно неуспешна. Размерът на налаганите санкции се оказва прекалено малък. Производителите и търговците създават прекалено висока опасност, когато извършват своите нарушения.

Именно заради това се предвижда повишаване на санкциите, които се налагат при нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните. Очакваните резултати са по-голяма ефективност в изпълнението на разпоредбите, както и завишаване сигурността за крайния потребител.


Четете още:

🔴 Защо наричат магданоза "зеленото чудо"? Растението е вълшебно

🔴 5 непознати ползи на ябълковия оцет козметиката – ще се изненадате, че премахва…

🔴 Известен дерматолог преди минути разби мита за слънчевите лъчи! От слънцето не може да се хване рак, но пък е много опасно...





Източник: gotvach





Коментари

горе