10 ярки символа на детството през 80-те



Ние сме деца на 80-те. Повечето от вас, вероятно също. Растяхме по време на социализма и началото на демокрацията. Смяната на идеологиите остана някак далеч от нас, ние помним детството.

A то беше прекрасно. И истински свободно. Особено през летата.

Така, малко носталгично, решихме да ви върнем назад във времето и спомените. Подбрахме десет емблематични символа на нашето детство.

“Черен Петър”

17770_568696586526528_290552745_n черен-петър-23

Класическа игра с карти, в която основната цел беше да не останеш с картата Черен Петър в ръце. Накратко за играта: тестето съдържа 25 илюстровани карти (12 двойки и картата черен петър). Участват максимум четири деца, които разпределят картите помежду си. По посока на часовниковата стрелка първият играч тегли карта от съседа отдясно и търси карта от своето тесте, която да съответства на символа на изтеглената карта. Първи излиза от играта този, който се освободи от всички карти, а играта губи детето, което остане с картата “Черен Петър”.

Грамофонни плочи с приказки

патиланско-царство

Култовите плочи на българската звукозаписна компания “Балкантон” присъстваха във всеки дом, а ние децата страшно се забавлявахме с приказките и най-вече с оборотите на грамофона.

Списание “Дъга”

списание-дъга-1 Picture-16

Списанието е истинска икона от времето, когато комиксите все още се наричаха “разкази в картинки”. Още помним “Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко”, ” Петлето Герчо”, “Ну, погоди”, “Дарко”, “Ян Бибиян” и убийствената рубрика – писма от читателите.

Колело Балканче

балканче1

Идеалното средство за придвижване, пазаруване и безцелно обикаляне. Няма да забравим досадно падащата верига, спирането с контра, култова дръжка за сваляне на седалката и онзи модел с високата седалка, който си беше същински лукс.

Дъвка “Идеал”

Picture-111

Първата българска дъвка носеше слогана “Дъвка за балончета” и това си беше напълно оправдано. Наистина ставаха хубави балони, но пък се дъвчеше доста трудно. Kартинките с приказки не се изхвърляха, събирахме ги със завидна упористост, както и още един куп други непотребни вещи – салфетки, календарчета, етикети, капачки.

Бонбони “Карамел Му”

Picture-17

Карамелен вкус, който остава наистина за дълго, просто защото беше толкова трудно да отлепиш въпросните бонбони от зъбите си. Но именно в това беше удоволствието.

Шоколад “Бояна”

Picture-212

Изборът по онова време не беше голям, но ако трябва да избираме, то шоколад “Бояна” беше може би най-вкусният от всички – супер млечен, с много нежен вкус на какаово масло и разграфен на огроооомни блокчета.

Кока-Кола

кока-кола

И то не каква да е, а произведена в България и с надпис на кирилица, истински пробив един от най-големите символи на империалистическа Америка. Кока-кола за първи път се произвежда у нас през 1965 г. в Пловдив, което прави България първата страна от бившия социалистически лагер, произвеждаща продукта.

Измислици-Премислици

“Сто певци подбрал съм ви ги аз, сто усмивки – те пък са от вас. И какво очаквате от Влади, ако не, хиляда изненади”. Забавлявахме се страхотно с Бате Влади и компания. За нас “Измислици-Премислици” си остава най-добрият български детски телевизионен мюзикъл

Синьо Лято

Банда приятели с велосипеди се шляе безгрижно и непрекъснато се забърква в приключения. Няма друг филм, който така добре да описва детството ни. Трябва ни само да чуем рефрен от песента и моментално почваме да си подсвиркваме с уста.


Четете още:

🔴 Много слънце, песни и гайди в Гела

🔴 Едно райско кътче високо в планината

🔴 Янка Рупкина призна сензационно: Обгорях почти цялата в самолета, в който загина Паша Христова!





Източник: socbg





Коментари

горе