Само праведните могат да излязат от пещерата на Свети Иван Рилски



Близо до Рилския манастир се намира пещерата на свети Иван Рилски. Тук светецът е прекарал 7 години от живота си. Затова и мястото е заредено с голяма духовна енергия.След смъртта на родителите си той дарява цялото си наследство на бедни и болни и постъпва като послушник в манастир, но по-късно го напуска. Прекарва 20 години от живота си в отшелничество и молитви към Бога. Контактувал само с дивите животни, които не го закачали. Хранел се само с треви и плодове.
 
Постепенно славата му на лечител се разнесла надалеч. Започнали да идват болни, на които той помагал да оздравеят.


 
Днес пещерата е сред най-атрактивните туристически обекти у нас. В почивните дни стотици хора идват, за да отдадат почит на светеца.
 
До мястото се стига за около 10-15 минути през живописна местност в сърцето на Рила.
Гробът на светеца е в параклиса „Успение на свети Иван Рилски”. Тук миряните влизат да се поклонят пред тленните му останки, да запалят свещичка и да се помолят за здраве.


 
Непосредствено до параклиса са стълбите към пещерата, където благочестивият човек е живял.
 
Там, между скалите, е обособен малък иконостас - миряните палят свещички и оставят стотинки за здраве и благоденствие.
 
Излиза се през дупка между скалите – едно изпитание, което на пръв поглед изглежда невъзможно за преодоляване. Според поверието оттам могат да се промушат само праведните. Друго пък гласи, че който премине, Бог му опрощава греховете. Повечето хора се суетят, преди да поемат към отвора, но всъщност се оказва, че е лесно. За една-две минути човек изпълзява навън. А самата емоция е неповторима.


 
Малко по-нагоре е Молитвената скала – мястото, където човек остава сам с Бог – моли се за здраве, за благоденствие и е сигурен, че Бог чува молбите му.
 
Преди да си тръгнат, посетителите се измиват със светената вода от аязмото. И написват желанията си на листче. Около чешмичката в скалата са мушнати хиляди написани послания.
 
Светецът Иван Рилски е небесният покровител на българските миньори.

Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ
 


Четете още:

🔴 Първата у нас чешма с естествено газирана вода откриват в Михалково

🔴 Права си, Ели, ти си момиче с лъвско сърце!

🔴 С този мегазавод Пловдив слага в малкото си джобче Варна и Бургас (ВИДЕО)





Източник: Блиц





Коментари

горе