Как пиете кафето си, е заложено в генетичния ви код



Не е тайна за никой, че всеки обича да пие кафето си по различен, понякога много специфичен начин. Някои хора не могат да му се наситят и изпиват промишлени количества през целия ден, докато други сe ограничават до една или две чашки или пък въобще не пият.

Но сега учените може би са открили начин да обяснят пламенната любов, която изпитвате към чашата с кафе. Те твърдят, че различните генетични особености влияят върху това как тялото усвоява кофеина, което определя и колко точно кафе пием на ден.

Изследователи от университета в Единбург, Великобритания, са открили, че хората, които в своето ДНК имат ген, наречен PDSS2, пият по-малко кафе, отколкото хората, при които генът липсва.
Този ген забавя усвояването на кофеина от нашето тяло, което кара човек да приема по-малки количества кафе, тъй като просто не изпитва нужда от него.

Учените изследвали генотипа на 370 човека, които живеят в малко село в южна Италия, и го сравнили с ДНК-то на 843 хора от село в североизточната част на страната. Участниците в проучването попълнили и анкета, в която бил включен и въпросът какво количество кафе пият на ден.

Екипът открил, че хората, които притежават гена PDSS2 пият средно по една чаша кафе по-малко от останалите.

Изследователите повторили изследването с 1 731 човека от Холандия и резултатите били подобни.

Съществувала малка разлика в броя на изпитите чаши кафе. Учените свързват по-малкия брой чаши кафе, изпивани в Холандия, с разликата в размера на чашите в Италия. В Италия хората пият късо кафе, сервирано в малки чаши, докато в Холандия то се сервира в по-големи чаши, които по принцип съдържат повече кофеин.

Това проучване потвърждава схващането, че генетичният ни код определя много от нашите всекидневни навици и начина ни на живот. Той ни дава обяснение защо правим определени неща или консумираме храни, които други хора не обичат.

Е, вече знаем защо някои от нас могат да се наливат с кафе по цял ден, а за други и една чашка понякога е много. Всичко е заложено в генетичния ни код и не можем да избягаме от себе си!

снимка: fontecoffee.com

Още по темата:


Четете още:

🔴 ИЗСВЕТЛЕТЕ КОСАТА СИ С МЕД И КОКОСОВО МАСЛО

🔴 Добавете тези съставки в сутрешната напитка, за да имате гъста и здрава коса

🔴 18 животни, които доказват, че майката природа има чувство за хумор





Източник: Фрамар





Коментари

горе