БАН И СВЕТОВНИ ВЕЛИЧИЯ СЪБРАХА УМНИТЕ ГЛАВИ И ОТСЯКОХА: ЕТО ТОЧНО КОЛКО РАКИЙКА ТРЯБВА ДА ПИЕМ ВСЕКИ ДЕН!



Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че интересен факт около най-традиционното наше питие – ракията, пише Kulinaria.bg.

Българската напитка, която има стотици хиляди почитатели у нас, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве.

На първо място, ракията се оказва особено полезна за метаболизма. Съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Ако пиете по 50-70 мл. ракия всяка вечер, ще забравите за всякакви стомашни проблеми и ще можете да поддържате оптимално тегло. Освен това, нашенското питие лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.

Трябва обаче да знаем, че като всяко лекарство, и ракията има своя препоръчителна доза. Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно.

Ако в един ден пиете повече, можете да компенсирате, като на следващия ден не консумирате от напитката. Не прекалявайте, защото в този случай вместо да се радвате на благоприятно действие, може да си докарате неприятности.


Четете още:

🔴 10 съвета от туристическите блогове за ваканция без стрес

🔴 Първо видео от скандала с Рут Колева и съдебномедицинското ѝ удостоверение

🔴 Дерматолозите мълчат за него, защото ще им вземе хляба: най-добрият унищожител на гъбички и бактерии!





Източник: bradva





Коментари

горе