Наша гордост: Ники Маринов превзе Бастилията



Талантливият пианист Николай Маринов от Пловдивското музикално училище бе единственият българин, включен в концерта на победителите от конкурса „Grand Prize Virtuoso" в Роял Албърт Хол през пролетта на 2016 година. Ученикът на Светлана Косева впечатли журито още миналата година с участието си на Международния музикален конкурс и свири с лауреатите в оперния театър "Бастилия" в Париж. А после  дойде и поканата за изявата във внушителната лондонска зала.

Само на 12 г. Николай спечели вниманието и на по-широката публика с концерта си на парижката гара "Сен Лазар". Момчето се спира до поставеното там пиано и моли мъжа, който свири, да му отстъпи мястото зад белите клавиши. Музикантът го поглежда с пренебрежение, но само до мига, в който зазвучават първите брилянтни акорди на “Музикален момент - 4” на Рахманинов. Достатъчни са само няколко секунди и около Николай се струпват хора.  Минути по-късно десетки пътници са затворили пианото в кръг и слушат притихнали виртуозната игра с клавишите на Маринов. Бах, Хайдн, Бетховен, Моцарт - Николай не се нуждае от ноти, за да помете присъстващите с таланта си. За хората наоколо импровизираният концерт е чудо, за пловдивчанина - репетиция преди концерта му във френския град Фурш.

Младият виртуоз има поне две дузини първи награди от най-авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix на различни международни и български конкурси. Завършил е много майсторски класове. Свирил е с най-големите оркестри в България, изнасял е редица престижни рецитали.

Талантът на Ники се развива под зоркото око на главния учител по пиано на НУМТИ “Добрин Петков” Светлана Косева. Самият музикант разчита на нея и я определя като "строга, но справедлива".

Само преди няколко месеца, ден след завръщането си от Тексас, талантливият пианист имаше рецитал в рамките на Международния фестивал на камерната музика в Етнографския музей. Николай бе в Щатите за майсторски клас и свири с Тексаската филхармония. След изявата си под тепетата се подготвяше и за самостоятелен концерт в Париж.

Така стъпка по стъпка младият музикант върви към бляскава световна кариера, изградена благодарение на безспорния му талант, но и на педагозите в родния му Пловдив.


Четете още:

🔴 3 класически експеримента разкриват колко е лесно да повлияеш на хората

🔴 3-те най-големи грешки на женените двойки, според известен бракоразводен адвокат

🔴 Магическата билка, която успокоява тялото и духа





Източник: Марица





Коментари

горе