Петър Величков: „Яна Язова изми лицето на българската литература по времето на социализма“



За мен честването на стогодишнината не слага точка в темата „Яна Язова”, напротив, по-скоро следва запетаята. Завърших тома с детските й творби. На 31 октомври в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде премиерата на специалното юбилейно издание с творби за деца на Яна Язова „Таралеж се жени”. То съдържа, стихове, разкази, приказки, пиески, както и уникалните творби на Яна Язова, с които учи децата с молив и стих как да арисуват Левски, Ботев, св. св. Кирил и Методий, Раковски, Иван Вазов... Тези творби за деца са писани от 1937 до 1943 г., но не са събирани досега в книга. За пръв път в „Таралеж се жени” се публикуват и два досега непечатани досега текста на Яна Язова – поемата „Котараци“ и пиесата „Жабата“.
Яна Язова е достатъчно популярна вече със свободомислието и родолюбието си. До 1944 г. тя е сред най-дискутираните млади автори, самият Димитър Димов в интервю за испанския вестник „Хувентуд“ я нарежда сред най-талантливите.
Тя е могла да сключи брак на 27 години с милионера Джон Табаков и да си преживее живота охолно и безметежно, но е съзнавала своя дълг към България и си понася последствията за това. Във времената на социализма тя е отстранена от литературния живот, но точно тогава създава най-зрелите си творби. С антидеветосептемврийския си роман „Соления залив“ измива лицето на българската литература, която обслужва режима угоднически. Романът й „Левски“, според проф. Дойно Дойнов, и днес си остава единствен и ненадминат. За да го напише, Яна Язова работи по оригиналните документи, а съпругът й - инж. Христо Йорданов, откупва архив на близък сподвижник на Левски, изписва от чужбина ценни и скъпи книги за Османската империя - на цената на един апартамент тогава. От тях няма и помен след разграбването на ръкописите на писателката преди 38 години.
Случаят с кражбата на ръкописа би бил приключен още през 1984 г. Но не би. Тогава Тодор Живков разпореди романът „Левски“ да излезе с името на Яна Язова, но крадецът Хайтов да не се закача. Такова е решението на Живков и по подобен случай предната година с книгата на Екатерина Томова „Забравените от небето“ /за родопските столетници/, която Хайтов бе откраднал и искаше да издаде под свое име.
Месеци преди смъртта на Язова обаче излиза постановление на Министерския съвет, според което само държавните архиви имат право да влизат в домове на покойници и да им прибират архивите. Благодарение на това Величка Филипова, началник на Главно управление на архивите, успява да се пребори с Хайтов, тогава председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели, и да прибере опоскания от него архив на Яна Язова, няколко месеца, след като този писател лесовъд „описва“ старателно ръкописите на Язова в жилището й с юрисконсулта на творческия фонд Аянов. С какво право, след като Яна Язова не е била член на Съюза на писателите и къде е старателният опис на Хайтов и Аянов? Няма такъв.
Хайтов казва в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян /интервюто е препечатано във в. „Народна култура“ през 1982 г./, че бил написал роман за Левски. Къде е този роман? Нито ред няма публикуван от него. Това интервю веднага е контрирано от изявление на писателя Георги Томалевски във в. „Пулс“, че има писателка Яна Язова и предупреждава, че ако някой посмее да издаде романа й за Левски под свое име, той ще го разобличи. От изнасянето на трупа на Язова през август, до влизането на служителите на Централния държавния архив през октомври, в това време единствените, които са били в дома на писателката, са Хайтов и Аянов. Липсва дори прескъпият годежен пръстен на Язова, подарен й от Табаков
Документалният филм за Яна Язова пък е провалът на Люба Кулезич, разминаването й с големия филм, който всеки би мечтал да направи. Тя взе субсидия от Националния филмов център да прави филм за Яна Язова, а направи антифилм, в който се атакуват доста наивно и тенденциозно възлови моменти от живота на Яна Язова – убийството й* и кражбата на ръкописите на неиздадените й романи.

_____________________
*Има версия, поддържана от Петър Величков, че Яна Язова е убита (вероятно отровена) от агенти на ДС, а тялото ѝ съзнателно е оставено да се разложи, за да се заличат следите от убийството.


Четете още:

🔴 Явлението Лили. Има ли друг изпълнител, който твори вече шесто десетилетие!

🔴 Преглеждат безплатно за глаукома, рак и безплодие

🔴 Пенсионери си плащат тока с безценни пушки от Руско-турската освободителна война





Източник: fakel





Коментари

горе