Камък върху камък не остана от поругания паметник на българските войници



На връх Каймак чалан, на най-високото място на Нидже планина на границата между Македония и Гърция, няма вече паметник на загиналите на мястото български и сръбски войници. Има само очертания от него, камънак и разпилени венци. 

Ден, след като Българската армия се поклони там пред героите от Каймак-чаланската епопея и поднесе венци и цветя, в македонските медии излязоха новини как журналистът Миленко Неделковски е поругал паметната плоча.

Самият Миленко публикува във Фейсбук профила си снимкикак с приятели е отишъл на върха с чук в ръка и е разбил на парчета паметника, издигнат в почит на загиналите войници.

На мястото днес е тихо - паметникът е на парчета, тотално разбит, парчетата са изхвърлени в дупка, близо до мястото.

Поставените от българската делегация венци във вторник все още стоят на един стълб, а на друг се вижда вече изсъхналата погача и свещи, също приготвени в памет на загиналите войници. Те се намират на 2 метра от мястото на поруганата плоча.

На около 30 метра от вече разбития паметник се намира сръбски параклис, той се строи в памет на загиналите сръбски войници в Каймак-чаланската епопея. Ремонтират го македонци – те твърдят, че паметната плоча обаче е била разбита веднага след посещението на Българската армия, а македонският журналист, който вероятно е искал да стори същото, само се е снимал с останките и с чука в ръка.

Останките от паметника са изхвърлени в дупка. 

Преди време поставената на върха от български офицери паметна плоча бе увредена, което доведе до предложението на мястото да бъде изграден български параклис. Сега вече е празно място.

Макар и българското външно министерство да поиска официално разграничаване на властите в Македония от поругаването на паметника, такова все още няма.

Македония все още мълчи кой разби паметната плоча на българските войници на Каймак чалан. 


Четете още:

🔴 Пресъздадоха древния тракийски ритуал по мачкане на грозде

🔴 Антим I се обявява срещу отлъчването на Българската църква от Вселенската патриаршия – KMETA.bg

🔴 "Св. Ал. Невски" става център на пешеходна зона





Източник: offnews





Коментари

горе