Другата история на България (видео)



Историята често е представяна като сбор от дати и събития. Това, което  трудно се предава от учебниците, е истинското преживяване на хората. Затова от „My history BG“ са се заели с нелеката задача да бъде написана и „другата история“, тази, останала далеч от официалната.

За проекта пред Vesti разказва един от хората, стоящи зад „Моята българска история“ – Божидар Иванов. „Това представлява една виртуална карта на България, в която всеки човек може да стане автор на история“, обяснява той. В сайта вече има стотици уникални разкази, които правят историческите събития да изглеждат като нещо повече от абзац в нечий учебник.

„Хората, които се занимават професионално с история, също намират проекта за много ценен, тъй като той събира тази устна история, която по един или друг начин изпада от официалния канон“, казва Божидар.

Всеки материал в сайта е разположен на определена локация. Така на картата на България ще видите стотици отметки, като зад всяка една от тях се крие лична история, свързана с историческо събитие или личност.

„Личният поглед към историята много се цени, това е най-важното и всъщност това е „моята българска история“. Така показваме как личната гледна точка се отнася към обективните исторически събития.“

Всеки човек може да стане част от проекта, като сподели историите, които е слушал от своите родители, баби и дядовци. Всичко става с един клик на мишката и няколко минути, отделени за написване на материала. Може да видите как се случва това във видеото към поста. Така се създава „другата история на България“ – тази, разказана от уста на уста, от поколение на поколение. Историята, в която точните дати и цифри отстъпват пред преживяванията и емоциите.


Четете още:

🔴 Туризмът в очакване на силен зимен сезон

🔴 От тази гимназия няма как да излезеш безработен телефономан

🔴 От тази гимназия няма как да излезеш безработен телефономан





Източник: Вести





Коментари

горе