Откриват обновения Троянски манастир за РД на патриарха



На 15 октомври, рожденият ден на българския патриарх Неофит, когато той ще навърши 71 години официално ще бъде открито новото патриаршеско крило в Троянската света обител, съобщи игуменът на манастира Величкия епископ Сионий. Очаква се триетажната сграда да бъде открита от премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит. Държавата вложи 500 000 лева за довършването му, което от десет години бе замразено. От началото на градежа на модерното ново патриаршеско крило

държавата е вложила близо 1, 4 млн. лв.

и днес то е напълно готово. Две години бяха необходими то да бъде завършено и обзаведено, разказва епископ Сионий, за да можем днес да го открием.

Напълно и изцяло е подменен и са пренаредени каменните плочи на покрива на храма, високо се издига над купола голям кръст. Пред новото патриаршеско крило е подменена изцяло настилката и е покрита с плочи , навсякъде има зеленина и много цветя. Все още се работи на кулата, в която се намират два от параклисите на манастира. Скелето подсказва, че има довършителни работи. Иконописци зографисват част от стените й и изписват букви на глаголица и кирилица.

И всичко това – ремонтни и до довършителни дейности се извършва пред погледите на десетките, а в почивните дни и хиляди миряни и туристи дошли на поклонение в Троянската света обител. За година манастира се посещава от близо 100 000 поклонници. Той е категоричен, че още с встъпването си в длъжност преди две години и половина – през май 2014 игуменът приема като предизвикателство да завърши максимално бързо изоставения с години строеж. Над

120 камиона с боклуци изкарахме от манастира

преди да пристъпим към обновлението му още първата година. Заварих патриаршеското крило на груб строеж. Когато го видях за първи път, се уплаших и си казах, че няма да мога да го направя никога. А думите на патриарха, когато получих благословение и назначение като игумен, бяха: “Новото крило дай Боже да го завършим!”, спомня си днес епископът.

Приема всичко това като знак от съдбата, да е игумен на манастира и да реализира една свой дългогодишна идея – манастирите е да представят рая, да бъдат частица от рая - всичко около тях да е подредено, хармонично и украсено, затова и се стремя Троянската света обител да е такова място. Но е категоричен, че без помощта на държавата и на спонсори и дарители нямало да се справят. Епископ Сионий и допълва, че затова й е неговата и на братството най-съкровена и

молитвена благодарност към премиера и правителството

за изключителния жест за светата обител, който е ставропигиален и Българската православна църква, и жест към духовността в България. Затова и ние винаги ще го споменаваме в молитвите си, продължава епископ Сионий.

„Още пет години щяхме да строим и обзавеждаме, ако държавата не ни бе помогнала. На два транша получихме 500 хил. лева. Манастирът участва също в ремонтите и обновяването с немалко средства“, разказва игуменът.

На мястото на днешното ново патриаршеско крила в миналото е има постройка –най-старото крило на манастира. Построено през 1835 г., в миналото крилото е било най-важното в светата обител. Там се намирало духовното ръководство, там била игуменарницата, векове наред, разказва историята на святото място дядо Сионий. Пак в това крило е била и стаята, наречена архондарик, където посрещали всички високи гости.

Крилото е издигнато върху руините на по-старото

което съградил архимандрит Пахомий още в древността. Старинната сграда била в комплекс със старата църква “Рождество Христово”, разрушена също през 1835 г. На мястото на амортизирания от земетресения и набези храм бил вдигнат нов – този достигнал до наши дни. За пореден път патриаршеското крило било съборено в края на 90-те години на миналия век. Тогава започнал и новият градеж, който близо десет години остава замразен на груб строеж и е неугледна картина в двора на манастира.

“В историята на манастира именитите гости изобилствали и всеки от тях е оставил своето благословение, чисто духовно намерение и помисъл към делата на святото място”, разкрива игуменът. В патриаршеското крило чест гост бил Негово Величество цар Борис III, тъй като бил духовно близък с игумена архимандрит Климент Коевски. При тези посещения царят бил придружаван от принц Кирил. Богдан Филов също идвал многократно и дори

имал намерение да направи разкопки в целия двор зад църквата

Той бил убеден, че обителта е от времето на Първото българско царство, и правел проучвания. В по-ново време Тодор Живков бил сред височайшите гости не един път. Българските патриарси Стефан, Кирил, Максим - също често отсядали в крилото на манастира. Оттам идва и името на манастирското крило-патриаршеско, защото патриархът бивал посрещан и настаняван в покоите там.

Обновеното патриаршеско крило е „кацнало” нависоко в манастирския комплекс, над река Черни Осъм. От чардака и стаите се открива прекрасна гледка към Балкана. Сградата е изградена изцяло в духа на възрожденската архитектура, постройката се вписва хармонично в общия ансамбъл на манастирския комплекс. Патриаршеските покои са разположени на един от етажите и апартаментът му включва приемна, кабинет, спалня и малка кухня, които ни показва дядо Сионий. Българският патриарх Неофит е брат на Троянския манастир и обича да идва тук, защото тук е замонашен и е живял като монах, допълва епископ Сионий.

Всички помещения, предназначени за митрополитите от Светия синод са обзаведени с красиви, масивни мебели от дърво, а

стените украсени с ценни икони и картини

повечето от които дарения от вярващи. В обновеното крило са устроени стаи за членовете на Светия синод, които да бъдат приютявани в манастира. Огряна в светлина е новата заседателна зала, където ще заседават комисии на синода или пък членовете му , показва уютно обзаведената зала дядо Сионий. Върху трите етажа на крилото са разположени 45 помещения - 25 от тях са двойни стаи, всяка с баня и тоалетна. Патриаршеските покои, покоите за синодалните старци, архондарикът, т.е. най-официалната приемна, и всичко в новото крило е в искрящо бяло - цвета на духовната и физическата чистота.

В архондарика са разположени символи и икони, наградите, получавани от манастира и игумена, продължава да ни показва дядо Сионий.

Многофункционалната сграда ще се ползва не само за църковни, а и за светски прояви В нея ще може да се провеждат конференции, семинари, научни, и всякакви симпозиуми. Вече има запитване от Съюза на зъботехниците, от Съюза на архитектите. Огромната колекция от картини, която манастирът притежава, е показана на светло в новото крило - те присъстват навсякъде и внасят допълнително спокойствие, емоция и естетическа наслада. В обновеното крило са устроени стаи за членовете на Светия синод, които да бъдат приютявани в манастира. Огряна в светлина е новата заседателна зала, където ще заседават комисии на синода или пък членовете му, показва уютно обзаведената зала дядо Сионий. Върху трите етажа на крилото са разположени 45 помещения -

25 от тях са двойни стаи, всяка с баня и тоалетна

Патриаршеските покои, покоите за синодалните старци, архондарикът, т.е. най-официалната приемна, и всичко в новото крило е в искрящо бяло - цвета на духовната и физическата чистота. В архондарика са разположени символи и икони, наградите, получавани от манастира и игумена, продължава да ни показва дядо Сионий. Многофункционалната сграда ще се ползва не само за църковни, а и за светски прояви В нея ще може да се провеждат конференции, семинари, научни, и всякакви симпозиуми. Вече има запитване от Съюза на зъботехниците, от Съюза на архитектите. Огромната колекция от картини, която манастирът притежава, е показана на светло в новото крило - те присъстват навсякъде и внасят допълнително спокойствие, емоция и естетическа наслада.

За монасите в манастира напълно е ремонтирана, обновена и обзаведена монашеската трапезария. Стените й са изрисувани с образите на български светци от съвременните наши иконописци Владимир Андреев и Николай Ангелов, а една от стените е изографисана Тайната вечеря.

За последните две години, откакто е игумен на манастира, епископ Сионий напълно е обновил и бисерът на Светата обител – храмът „Успение Богородично”, в който се намира чудотворната икона Пресвета Богородица Троеручица. Покривът и е напълно обновен. Прецизно са наредени каменните плочи на покрива на храма от сръчните ръце на майстори от Родопите.

През пролетта е планиран ремонт на манастирския двор. Той ще бъде подравнен, ще бъдат поставени дренажи, а автентичната каменна настилка ще бъде прередена наново, казва дядо Сионий и допълва че „с Божията воля всичко ще бъде обновено, след като има желание за това. Това е нашият девиз на братството и мен , защото ние работим заедно с монасите и много християни, които са наши братя и сестри. Когато имаме воля и желание нещо да се случи, средства се намират” обобщава епископ Сионий.

 

Уникални икони красят

патриаршеското крило

Сред тях са на Св. Климент с вградени мощи и тази на неопалимата къпина - подарени са от християни. “Историята на неопалимата къпина е прелюбопитна и интересна. Когато Моисей отишъл в Синайската планина, Господ му се явил в образ на къпина, която гори и не изгаря. Тази къпина расте до ден-днешен в центъра на Синайския манастир “Света Екатерина”. От тази къпина взехме стръкче, което посадихме тук”, разказва на дядо Сионий.

В момента продължава и реставрацията на стенописите в храма, които са дело на Захари Зограф и се смятат за връх в неговото творчество.Финансирането на реставрацията на стенописите е по проект на Министерство на културата и то ще приключи до две години. Фреските по външната част на църквата , също дело на Захари Зограф вече са реставрирани.

Преди няколко месеца в Троянската света обител за посетителите бяха отворени художествена галерия и църковен магазин на мястото на напълно занемерени преди две години складови помещения. В тях игумен Сионий намерил забравени ценни икони и църковна утвар, и заедно с уникални старопечатни книги и документи днес красят музейната сбирка.

Галерията, споделя епископ Сионий , е посветена на покойния патриарх Максим, който също е бил послушник в Троянския манастир и бе погребан в църквата „Успение Богородично” зад чудотворната икона.

В източното крило на манастира от една година , епископ Сионий , успя от старо пълно с боклуци мазе, да ремонтира и открие за поклонници и туристи конферентна зала посветена на архимандрит хаджи Макарий, който е бил духовен старец на Васил Левски и близък негов приятел.Именно архимандрит Макарий е пригодил в едно от крилата на манастира и скривалище за Апостола, което е запазено и до днес. В залата всеки посетител може да изгледа филм за историята на манастира, за службите в светата обител, да научи интересни истории.

Също от година е отворена за посетители и костницата под олтара на централния храм „Успение Богородично” на манастира.Тя е направена при построяването на храма в средата на XIX век и в нея лежат костите на духовници, служители в обителта, на заслужили дарители и християни.

 

Обновяват скривалището

на Левски в манастира

Следващото предизвикателство пред мен като игумен и пред братството е да обновим западното крило на манастира. То започва от манастирското гробище и свършва със скривалището на Левски, разкрива бъдещите си амбиции игуменът.

Старото крило няма да се събаря, а ще бъде напълно реставрирано. Крилото е строено през 1835 г. и е важна част от българската история споделя епископ Сионий.Освен скривалището на Левски, към него е и кулата с параклиса „Св.Св.Кирил и Методий”, килиите на архимандрит Макарий и архимандрит Кирил и щаб квартирата на генерал Карцов, който е освободител на Троянския край през реско-турската война, разказва историята на старото крило дядо Сионий.

Предвиждаме да възстановим и тайният изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време,допълни Сионий. Предвижда се да се реставрира цялата дъсчена част, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация, пожарна безопасност и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници.

В кулата към западното крило епископ Сионий вече е започнал укрепването на оградата и появилите са свлачища до нея. А самата кула по подобие на светите места в Йерусалим в нея на четири нива един над друг са обособени параклиси-най-отдолу е новия параклис „Голгота”, в който е вграден камък от Йерусалим. В това помещение да преди година се е ползвало за склад за отпадъчни свещи, а днес е място където се извършват кръщенета.

Над него е параклиса „Св.Св. Кирил и Методий”, в който монасите служат през зимата, защото се отоплява.

Някога - старото крило е вдигнато по специален начин и много труд, на пет етажа е и те са свързани с дървени сглобки - уникално строителство от началото на XIX век, разказва епископът. Днес то е напълно затворено, работи само тази част от него ,в които се помещават музеят на Левски и музейната ни сбирка. Проектът вече е одобрен от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство , и идеята е да се запази напълно автентичния вид на тази най-стара част на манастира, разказва епископ Сионий. Стойността му е 4,3 млн.лв., като финансирането ще е от ОП „Региони в растеж”.

За ремонтът му ще търсим отново подкрепата на българската държава и на православния народ, който е най-големият дарител на светата обител, споделя дядо Сионий.

 

Ремонтират и

скита „Св. Никола“

Предстои да върнем блясъка и на скита „Св.Никола” е другото предизвикателство пред епископ Сионий и монасите от светата обител. Скита „Св. Никола” е малко манастирче, разположено на 1,5 км в планината на западния склон на връх Иван. Скитът е основан през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий.

В годините е използван за място за усамотение на троянските монаси. Той е комплекс от малка църква, аязма и две жилищни малки постройки, които днес повече от 10 години тънат в разруха. През първата половина на XIX век в него се е помещавало килийното училище на Троянския манастир. В двора и до днес е запазен гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 г.

Преди години Троянският манастир и обществеността на Троян обявиха набирателни сметки за възстановяването на скита „Св. Николай”. През тази година манастирът кандидатства с проект за финансиране по програмата за развитие на селските райони за реставрирането и възстановяването на скита и е получил одобрението. Проектът предстои да се реализира, каза епископ Сионий.


Четете още:

🔴 Българин заведе дело за расова дискриминация в САЩ

🔴 Миската от съда в Люксембург Ана Иванова: Заминах за чужбина с две рокли и малко пари

🔴 Задържаха афганистанец в София, след като млада жена се оплака, че опитал да я целуне





Източник: Монитор





Коментари

горе