Забърдо ще плати глобата на инвалид, разследван за незаконна сеч



- Дърветата били маркирани, но бай Асен ги събрал, без да дочака разрешителното

- Трупите още си стоят неизвозени край селото

- Дойдоха с 15 коли да го разследват, защо харчат държавни пари да тормозят човека, казва кметът

“Ако знаех, че ще ме карат в полицията и ще ме глобяват за изгнили дървета, въобще нямаше да събирам дърва и щяхме да я караме на студено цяла зима”, казва 78-годишният Асен Георгиев от чепеларското село Забърдо.

Дядото, който е инвалид първа група заради очите и е с подута аорта, бе заловен от горски, че е нарязал паднали дървета за огрев до негова ливада край селото.

Горски служител проверил и установил, че дърветата са маркирани, но дядо Асен нямал бележка да реже и извозва дървесината. Всъщност почти слепият старец е

толкова слаб

и изнемощял, че

въобще не може

да вдига

дървата,

затова наел срещу заплащане други хора да му осигурят топло през зимата.

“Ако вдигна тежко, може да ми се спука аортата и оставам на място в гората, бабата е болна и нищо не може да направи сама”, изтъква дядото. Служител на РДГ- Смолян, бил на проверка в района и подал сигнал на тел. 112, че е констатирал незаконна сеч. Горският установил, че в землището на селото са повалени 61 дървета бял бор.

Хванали стареца следобед и до тъмно бил държан на мястото. “Дойдоха и вечерта, бяхме легнали с бабата и пак питат и разпитват. Бабата вдигна кръвно и цяла нощ не спахме”, реди бай Асен.

Той твърди, че наел хора да му осигурят дървата, след като тази есен

ходил поне

20 пъти в

кметството

да иска бележка

Пред къщата му останали съчки от миналата година за около 15-ина дни, а в Забърдо вече е зима. “Кметът каза, че дърветата са маркирани, и наех един мъж да ги съберем на купчини, докато чакаме позволително, а то излязох престъпник”, добавя той.

“Около Забърдо има маркирани паднали дървета, но позволителните се бавят заради съгласуване с институциите. Срам ме е, че връщам хората, които се притесняват, че вече е късно да си съберат дърва, въпреки че сме насред гората”, казва кметът на селото Валентин Черпоков.

Заради забавянето сега половината от селото имат дърва, другите не. Тези, които са се снабдили, са ги взели от кооперацията, разрешителното им струва обаче 5 лева на кубик. Другата част чакала от общинските гори, а там цената е по 1 лев за кубик.

Де факто

най-възрастните

и най-бедните

нямат отопление, понеже предпочели по-ниската такса. Общината се забавила, тъй като трябвало да направят лесоустройствен план на района и до август не могли да намерят кандидат лесоинженер. Той вече е започнал работа, но не може да смогне да направи плановете за всички села, понеже трябва да се съгласува с РИОСВ, РДГ и други институции.

Детската градина в селото също била допреди няколко дни без дърва. Миналата година също не стигнали и майките носели с чували на гръб всяка сутрин, когато карат децата, за да има с какво да се топлят. Тази година се примолили на горската кооперация, която закарала един камион пред детската градина.

Черпоков е категоричен, че дървесината, която събрал старецът, е с най-лошо качество, определена за задължително прочистване на гората, тъй като е заразена от корояд.

“Вместо да го

поощрят, че

чисти гората,

сега го разследват”, недоумява Черпоков. Едва трима-четирима, и то най-бедните от селото, искали да добиват дърва от онова място, защото е трудоемко.

За да закара дървата на двора си, дядо Асен вече е платил на резач. След това предстои да плаща на човек с катър да ги изкара на шосето. А най-накрая - за превоз.

“За катъра се плаща по 5 лева на курс. Трябва поне 20 пъти да товари човекът. За камион долу-горе се дават 200 лева”, изчислява старецът. Пенсията му е 300 лв. Всеки месец дава по 150 лв. за лекарства за себе си и за съпругата си Снежана.

“Не спим оттогава и двамата. Жена ми е с кръвно 190/110 и не може да се оправи. Никога не сме нарушавали закона. А то полиция, горски, следователи, прокурори, само обяснения даваме. Сега

хем ме

разследват,

хем идва зимата

и няма с какво

да се топлим”,

обяснява бай Асен. Двамата живеят сами в селото. Децата им се изселили преди 30 години в градовете.

Дървата, които са отсечени, са в земя, собственост на съпругата му. Пропуснали да си я възстановят в определения от закона срок, понеже дядото е бил в болница и нямало кой да занесе документите в Чепеларе и така останала общинска собственост.

“Ще заведа стареца в Народното събрание и Министерския съвет, ще искам самият Бойко Борисов да види кой е най-големият престъпник на държавата”, заявява Черпоков. Той лично подавал сигнали като кмет години наред срещу бракониери, но горските според него си траели и сега се нахвърлили срещу невинния старец.

“В селото дойдоха поне 15 автомобила да го разследват. Похарчиха стотици левове за глупости. Ще търся отговорност от горските, които харчат държавни пари. Да дойдат и да глобят кмета на Забърдо или кмета на Чепеларе защо тормозят този инвалид”, закани се управникът.

Нарушението на стареца се разследва от прокуратурата, тъй като е престъпление по Наказателния кодекс. Горските установяват, че на мястото двама души складират дървесина. Асен Георгиев обяснил, че да сече, без да транспортира дърветата, го изпратил кметът на Забърдо. След като прокуратурата приключи проверката, ще стане ясно кой е нарушителят, заявяват от РДГ - Смолян. Глобите за физически лица са от 50 до 3000 лв., а за юридически - от 100 до 5000 лв. Те се определят, след като се остойности щетата. Отделно нарушителят плаща и обезщетение на горските. Цялото село застава зад стареца.

“Каквато и да

е глобата, ще

съберем пари

да му я платим”, заканват се в Забърдо.

“Случаят е маловажен, защото става въпрос за дървесина, паднала през 2014 г. и вредна за гората. Но законът си е закон. Без писмено позволително сеч не трябва да има. Размерът на акта за Асен Георгиев зависи от становището на разследващите органи”, каза Венцислав Фурлански, директор на РДГ - Смолян. Дядото бил хванат при оглед на територии около Забърдо, които били обхождани, и предстояло да се пуснат разрешителните за добив и извоз. Горските получили искане, че общината е готова с плана чак на 28 септември.

Фурлански посочи, че на територията на община Чепеларе има огромни площи паднали дървета, но самата управа се забавила с плана и затова хората са притеснени за предстоящата зима.


Четете още:

🔴 Осми фестивал на българите по света "Аз съм българче"

🔴 Реставрацията в Плиска продължава и през зимата

🔴 С около 25-27% ще се вдигнат цените на цигарите





Източник: 24 часа





Коментари

горе