Михаил Белчев: Творец е само Този горе...



Ако в пантеона на българската култура има понятие „универсален творец“, то срещу него стои името на Михаил Белчев – изпълнител, композитор, поет и режисьор. Не, със сигурност музикалните му визитки на изпълнител не са само класиките „Младостта си отива“ и „Не остарявай любов“ (по текст на Недялко Йорданов). Михаил Белчев има в колекцията си от награди 4 първи места от музикалната емблема „Златния Орфей“ – 1969 г., 1984 г., 1990 г., 1998 г. През 1996 г. му е присъден и приз за цялостно творчество. На 13 август тази година авторът на „Високо“ и „След 10 години“ отбеляза 70-ия си рожден ден. В началото на декември Михаил Белчев организира юбилеен спектакъл по повод своя половин век на сцена. За читателите на delo.bg модерният класик отдели от безценното си време, за да отговори на въпросите на Костадин Филипов.

70 години личен юбилей, 50 от които отдадени изцяло на сцената! Имате ли необходимост, г-н Белчев като погледнете назад да отделяте спомените си един от друг?

– Не, животът ми е вървял така, както е трябвало. Помня някои неща в детайли, но това не означава, че разделям спомените си един от друг. Заедно вървят и семейните, и професионалните спомени.

„Кой София с обич заля“ – какво се крие зад това заглавие от зората на кариерата Ви?

– През 1968 г. в София се проведе Световният младежки фестивал. Тогава беше обявен конкурс за написване на песни за него. С Найден Андреев, Бог да го прости успяхме да сътворим една българска песен в ритъма на ръченицата. Тя направи впечатление и успя да влезе в 12-те песни, които бяха отбелязани на самия фестивал с концерти в залите „България“, „Фестивална“ и „Универсиада“. Телевизията и радиото се заинтересуваха от нашата песен и фактически това е началото на моята кариера.

Помните ли кой се довери на Ваш стих и кой или коя българска музикална знаменитост изпя за първи път песен по Ваш текст?

– Тя вече беше знаменитост, колкото и аз – Мария Нейкова изпя „Мария“.

По-късно Борето Гуджунов изпя „Не си родена още ти“ и така тръгнаха нещата. Почти няма човек от моята гилдия, който да не е пял мои стихове.

Имате ли любима българска песен, извън тези по Ваш текст?

– Имам много любими песни, има прекрасни български песни от този период. Обичам ги, защото съм ги съпреживял с колегите си, знам как са се родили, как са добили популярност. С колко труд колко концерти са се правили в името на тези песни, за да се стигне до сега – вариантът да се отбелязва сингъл, защото хората нямат възможност да издадат диск или плоча. Много е трудно сега, за младите хора е особено трудно, за жалост.

Казвате, че всяка последна песен Ви е любима, коя е последната по Ваш текст и кой е изпълнителят й?

– Последната песен, която аз много обичам е „В полумрака на спомена“ по музика на Стефан Димитров. Стиховете са мои и я пея с огромно удоволствие, защото тя е една прекрасна композиция.

Отделно след нея направихме „Мираж“ по музика на Кристиян Бояджиев и мои стихове. Аз я записах, но тя се завъртя като последна изява на Джоко Росич преди да почине. Той направи един прекрасен речитатив, за което съм му много благодарен.

Има ли приятелство между съвременните поети у нас днес? Можем ли да говорим за съперничество по отношение на това кой колко близък до душевността на българина стих ще напише?

– Поне от моя страна няма такива амбиции, аз си върша работата и съм го доказал. Аз съм приятел с много, много поети в България, все пак аз съм член на Съюза на писателите.

С кои Ваши колеги-поети поддържате приятелски отношения?

– С много поети – Александър Петров на първо място, Иван Тенев, Георги Константинов, Драгомир Шопов, Петър Амбасаров, Петър Анастасов и много други.

А с кои изпълнители сте приятели?

– С всички! Богдана Карадочева, с Васил Найденов, с ФСБ, с БТР, с Фондацията, с Нели Рангелова, с Маргарита Хранова. Всички, всички, всички!

Имате интересни истории около няколко Ваши текстове, превърнали се в евъргрийни за родната поп музика. „По първи петли“ – как написахте текста на едноименния хит на Васил Найденов и защо се е наложило да бъде изпята без последния стих „По трети петли уморени мъгли се разкъсват от страх и се вписват в прозореца сутрин, старият ключ се огъва от студ – и го няма домът, и я няма вратата сутрин“.

– Бях на гости у Стефан Димитров в София, когато се бях върнал от Русия, бях във ваканция, а тогава там учех режисура. Стефан ми изсвири една тема за песен и предложи да направим анонимен конкурс в същата вечер кой какво ще напише върху тази тема и аз спечелих тя да е по мои стихове. Прекрасна песен! Само финалът не беше допуснат от Комисията по култура тогава, тъй като нямало изход в последния стих. Въпреки всичко, аз си я отпечатах в една от моите стихосбирки в пълния и завършен вид.

„След 10 години“ – една незабравима песен, която оживява всяка година по време на абитуриентските балове – каква е историята на песента, изпята от ФСБ, на които Вие сте дали рамо в началото на кариерата им?

– Поводът е смъртта на един мой много близък приятел, който загина в самолетна катастрофа. Тя до толкова влезе в бита на хората, че те я ползват и за изпращане на войници в казармата, за края на абитуриентска вечер и какво ли не. Много съм щастлив, когато я изпълняват ФСБ и по стадиони.

„Жалба за младост“ е друга песен с интересна история? За кого първоначално е бил написан текстът и защо Тодор Колев я е изпял по-късно?

– Развигор Попов ме помоли да напиша нещо за Мими Иванова. Аз написах този текст, обаче тя отказала, тъй като не й било удобно да пее за колегите си. Тодор Колев спечели от това нещо и само за една нощ той стана суперзвезда!

„За теб, Българийо“ – песента на Веселин Маринов по музика на Тончо Русев, която е една от визитките на изпълнителя – текстът Ви е бил спрян, защо?

– Текстът на тази песен беше написан отдавна и музиката тогава, по онзи текст, той не е същият текст, но идеята беше за България. Тогава композитор беше Александър Бръзицов, но текстът не се прие от комисията и ние замразихме песента. След 10 ноември Тончо Русев ме помоли да направим нещо за България. Тогава аз оправих онзи текст, довърших го и той стана това, което Веско пее сега – песен, която е с химново звучене!

Георги Христов Ви е помолил да напишете песен, която да посвети на майка си. Как се ражда текстът на „Майчице“ и каква е историята от преди 22 години?

– У тях бяхме на гости, а Жорето ме помоли да напиша песен за майка му. Аз му казах, че ще напиша песен за майка си, пък той да я изпее за неговата. Така стана една прекрасна песен, музиката му е чудесна. Той я изпя така, както само той може!

Казват, че щастлив е човек, който цял живот се е занимавал с това, което наистина е обичал. В тази връзка, Вие със сигурност сте щастливец, но… съжалявате ли за нещо и коя е най-голямата Ви гордост като погледнете поне половин век назад?

– Покойният Финдо Кисимов ме наричаше Щастливеца, защото съм бил прегърбен, носил съм си раницата на гърба и съм се занимавал с това, което ми прави удоволствие цял живот и затова са ми плащали.

Четат ли българите поезия днес? Какво е наблюдението Ви над младите?

Михаил Белчев - В полумрака на спомена– Аз направих премиера на юбилейната ми поетична книга „В полумрака на спомена“ на Аполония тази година. Залата беше препълнена и от правостоящи и всички я приеха страхотно. След това представих книгата на бул. „Витоша“ в София – пак имаше много хора. След това бях в Пловдив в емблематичното място „Петното“ в Капана и там се получи една прекрасна и приятелска вечер с много въпроси и отговори, с песни, със стихове. В „Перото“ в НДК пък се състоя на 21 октомври официалната й премиера.

Освен класиките Ви, има ли и нови творби в „Полумрака на спомена“?

– Има, да няколко нови. Събрал съм мои стихове от близо 50-годишния ми живот с поезията.

Повечето българи знаят стиховете Ви от песните и репертоара на българските поп изпълнители, които са ги увековечили. Ако не бяха изпети през годините, щяха ли да са толкова популярни, или щяха да останат в „Полумрака на спомена“?

– Това е всъщност ефектът от съзнателния ми живот. Няма нищо по-хубаво от това да се пеят стиховете ти. По-директно, по-лесно и по-великолепно влизат в съзнанието на читателите. Късмет голям!

Освен „Не остарявай любов“ и „Младостта си отива“ кои ще са другите песни, с които ще зарадвате почитателите си на концерта по повод 50 години на сцената? Кои ще са Вашите приятели – изпълнители, които ще изпеят шлагерните песни от репертоара си по Ваш текст?

Михаил Белчев - юбилеен концерт– Много песни ще се пеят, но искам да са изненада. Много ще са изпълнителите и не мога да си позволя да ги кажа всички, защото ако пропусна и едно име, ще обидя някого.

Има ли някой, който е отказал да Ви уважи с присъствието си на концерт?

– Не! Нито един! Честно да си призная, в доста голямо напрежение съм преди концерта и докато не изляза на сцената и не видя залата няма да се успокоя!

Сигурно не е присъщо на Вас като творец да давате целенасочени съвети и да бъдете ментор, но, все пак – нещо, което да посветите на читателите на delo.bg, може би част от Ваш нов стих…

– Творец е само Този горе, аз съм автор – белязан да пиша някакви неща, които за късмет стигат и ще стигат до хората. Дай Боже Вашите читатели да обичат и да бъдат обичани!


Четете още:

🔴 Извънредно! Отцепиха цял квартал в Лондон! Барикадирал се е

🔴 Избирате кола? Ето 10 златни правила

🔴 Идва край на тромавата легализация на документи за работа и обучение в Европа





Източник: delo.bg





Коментари

горе