Бум на златни и сребърни сватби в Разлог



Община Разлог се радва на бум на туризма в последните години. И това отдавна не е новина. Съвсем скоро обаче стотици местни хора очакват с трепет и радост друг бум - на сватби. Но не на младоженци. Всеки може да ожени, това не е трудно, трудно е да запазиш и съхраниш своя брак през годините, да останеш с любимия човек, казват старите разложани. Затова в този край още от 1985 година се почитат дългогодишните съпружески двойки. С празник, който остава завинаги в сърцата им и не се забравя до сетния им дъх. Общината организира общо честване на златни и сребърни сватби с "Огъня на любовта". Тази година 77 семейни двойки в Разлог ще празнуват заедно. 23 от тях са един до друг вече 50 години - от 1966 година, а 54 живеят под един покрив 25 години - от 1991 година.  
"Тържеството винаги е в навечерието или в Деня на християнското семейство, който честваме на 21 ноември. Този път ще е на 19 ноември, събота, за да е удобно на всички празнуващи. Никак не е леко да се организира това събитие, ровя се месеци наред в регистрите, за да открия кои са юбилярите. В началото на ноември ще изпратим официални покани на всички съпружески двойки, които имат сребърни и златни сватби", разказва Райна Рачева, управител на общинското предприятие "Обреден дом" и основен идеолог, организатор и изпълнител на тази вълнуваща и емоционална проява. Всички 77 двойки във въпросния ден ще имат общи кумове. Това ще са кметът на общината Красимир Герчев и чаровната му съпруга Ирина. Двамата
ще трябва да месят през деня кумова баница
блага баница с орехи, в която орехите са символ на мъдростта. С нея ще почерпят и златните, и сребърните юбиляри. Те пък ще даруват градоначалника с бяла кърпа, за да се забърше след месенето на баницата. Управникът ще получи и точилка, за да има с какво да меси и занапред. Двойките ще празнуват в ресторант "Мурата", където ще се направи специална арка - символ на небесния свод. Ще се подредят по възраст, най-напред ще минат тези двойки, които имат зад гърба си 50 години брак, ще ги последват по-младите със съпружески стаж от 25 години. Най-младото семейство в цялата община ще ги посрещне с китка здравец. Всеки пък ще положи своя подпис в Летописната книга, която Рени Рачева съхранява като очите си вече 31 години. "Съобщаваме имената на жените, каквито са били преди да се омъжат. Щом чуят бащините си имена, които отдавна не ползват, много от дамите се просълзяват. Но така е цяла вечер. Сълзите са много, но са все от радост, умиление, любов и щастие. Аз също много плача. Рева винаги, когато златните юбиляри се хванат на своето хоро. Много мои колеги в страната се отказват да хвърлят труд и да направят подобно тържество. Но за мен е мисия, кауза,
да осигуря няколко часа чудни мигове
за стотици хора и скъпи спомени за цял живот", признава управителката на "Обреден дом" в Разлог. Много емоции и сълзи има и при подновяването на брачните клетви и получаването на брачните свидетелства и цветята, които връчва кметът на празнуващите. А Герчев много добре познава тръпката на юбилярите, защото миналата година самият той и съпругата му Ирина отбелязаха сребърна сватба - 25 години съвместен и щастлив брак. Под свидетелствата стои печатът на кмета, поставен с восък, изработката на документите, които са символични, е прекрасна, всички са с трикольорната лента. Не липсват и подаръците за двойките от общината. Най-старото семейство, сключило брак през далечната 1966 година, пък предава огъня и питата хляб на най-младото семейство, за да има приемственост и традициите никога да не са забравят. Специално за церемонията е омесена питка хляб от златните юбиляри. Огънят гори в глинен съд и е символ на любовта и семейното огнище. Старите наричат само хубави пожелания на най-младото семейство - за здраве, късмет, любов, деца, щастие, успех. Особен момент по време на празника е и поднасянето на така наречената кумова вечеря. Двама мъже, които са отлични танцьори, с танцова стъпка носят храната на масата на кумовете. В същото време други танцьори се опитват да вземат ястията, да ги откраднат. Но няма как точно в тази празнична и изпълнена с позитивни емоции да победи злото. Храната стига до кумовете, а те я споделят с всички останали в залата. Кметът също ще се наложи да поиграе ръченица, докато приема гозбите от двамата танцуващи мъже. "Кметът ни е млад, красив, бивш волейболист, научен на дисциплина. И се справя добре и с танците, и с народните хора", хвали го Рени Рачева. Сред празнуващите ще са Георги и Росица Кондеви, двамата ще честват сребърна сватба. А на съседната маса своята златна сватба ще празнуват родителите на Роси, тъщата и тъстът на Георги. Няма пълно щастие, казват с усмивка близки на младото семейство. Сигурно е, че не само ще са заедно, но и ще се веселят от душа и сърце. А тези съпрузи с най-дълъг стаж са категорични, че рецептата за дълъг брак е взаимният компромис, както и търпението. Но не на всяка цена. Младите обаче много трудно са и търпеливи, и готови на компромис. Затова все по-често явление са разводите в страната ни. "Истината за нас е, че здравото семейство е в основата на здравия род, на здравата фамилия, а това води и до здрава държава. Държава, в която има принципи, морал, спазват се законите, живее се почтено и се уважават околните.
Трябва да се уважава бракът
семейството е институция. Създаването на здраво семейство е знак на уважение и респект към държавата, а не играчка", кълнат се старите разложани, които на 19 ноември ще играят на хорото до зори, макар че имат зад гърба си цели 50 години съпружески живот. И после ще разказват дълго и напоително за магията на брака и за тази вечер на своите внуци и правнуци. За да разберат, че семейството е свещено и трябва да се правят компромиси, за да пребъде през годините. "Да знаят, че са длъжни да съграждат, а не да рушат. Не само в семейството, но и в родината си. Затова сме на това дередже, защото е по-лесно да съсипваш, а не да изграждаш. Промени ли се това, то България я чакат добри дни", уверяват златните юбиляри в Разлог. А на хора с 50 години успешен брак няма как да не се вярва.
Владимир Симеонов   


Четете още:

🔴 Варненското златно съкровище е в Дордрехт 44 години след откриването му

🔴 Мария – или теория на успеха

🔴 Влаковата теснолинейка преобразява живота в Рилското корито





Източник: Стандарт





Коментари

горе